Reeducare și represiune în comunism. O istorie politică a închisorii Aiud
(Interviu cu istoricul Dragoș Ursu)
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 20 decembrie 2024, 12:00
Dincolo de zidurile închisorii Aiud erau mărturiile la care se ajungea foarte greu. Tocmai la ele și-a propus Dragoș Ursu să ajungă. A avut nevoie de mai bine de 10 ani ca să pună în lumină sursele documentare provenind din arhiva securității, Arhivele Naționale și arhiva penitenciarului Aiud. Nu a exclus nici literatura memorialistică.
Interviurile de istorie orală sunt multe. Așa s-a născut ”Reeducare și represiune în comunism. O istorie politică a închisorii Aiud.” O carte cu peste 350 de pagini în care sunt zugrăvite experiențe, traume, explicații și chiar confesiuni.
Dragoș Ursu: Fenomenul reeducării de la Aiud poate fi privit și ca un proces târziu al ”defascizării”, pus în scenă într-o formă mult mai elaborată decât procesele penale postbelice dedicate ”criminalilor de război” de regimul comunist prin intermediul Grupului Operativ Aiud.
Rolul lui Bartolomeu Anania în reeducare
D.U. După episodul Ilie Niculescu, Bartolomeu Anania mai apare în procesul reeducării abia pe final, respectiv în vara anului 1964, în legătură cu o temă ”sensibilă”, cu reverberații memoriale puternice, și anume ”Cartea reeducării”. Întins pe patru pagini și intitulat ”Teoreticianul suferinței nu suportă suferința”, textul abordează, într-un limbaj ce respectă terminologia specifică reeducării, perioada detenției lui Corneliu Codreanu din 1938, autorul acuzându-l pe acesta de a fi refuzat să-și asume suferința pe care a pretins-o de la ceilalți legionari.
Vă invităm să ascultați interviul realizat de Alina Vigoniuc cu istoricul Dragoș Ursu:
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.