Ascultă Radio România Cluj Live

În căutarea echilibrului de sărbători – interviu cu dr. Eva Kallay

Un interviu realizat de Tiberiu Crișan.

În căutarea echilibrului de sărbători – interviu cu dr. Eva Kallay

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 21 decembrie 2024, 00:00

Câteva idei pentru a reduce stresul sărbătorilor și de a ne bucura mai mult de această perioada vin de la Eva Kallay, doctor în psihologie și cadru didactic la Departamentul de Psihologie al Universității Babeș- Bolyai. 

 

Eva Kallay: Perioada sărbătorilor de iarnă reprezintă la nivel simbolic momentul în care se face trecerea de la vechi la nou. Este un moment în care întunericul caracteristic începe să fie înlocuit cu ideea de renaștere, de reînnoire.
E momentul în care putem să reflectăm asupra felului în care dorim să începem ceva nou, să începem ceva care să ne dea aripi.
De obicei această perioadă a sărbătorilor este asociată pe de-o parte, cu odihna și acest lucru nu este întâmplător, fiindcă studiile recente arată că iarna organismul are nevoie de mai multă relaxare, mai multă odihnă, inclusiv de mai mult somn. Nu intrăm neapărat în stare de hibernare, dar somnul devine o necesitate foarte mare în această perioadă.
Pe lângă faptul că perioada sărbătorilor de iarnă ne oferă un prilej de odihnă, e și o perioadă în care ar trebui să ne gândim la generozitate – atât față de ceilalți cât și uneori față de propria persoană. Este și un moment de reflectare, un moment foarte important în care putem să analizăm trecutul și să luăm decizii pentru viitor.

Tiberiu Crișan: Ai amintit de mai multe ori faptul că asta e o perioadă potrivită și chiar biologic necesară organismului de a se odihni, dar în realitate pentru o parte dintre noi sărbătorile de iarnă vin nu în primul rând cu odihnă ci cu foarte mult stres.
Mai apucăm să ne odihnim?

Eva Kallay: Din păcate nu. În ciuda faptului că ar trebui și e nevoie să ne reculegem, să ne gândim la lucrurile foarte importante pentru noi, foarte des întâlnim situații în care presiunea socială asupra noastră și, câteodată și presiunea pe care ne-o impunem noi, devine foarte mare.
Deseori se întâmplă să nu mai avem energie de discuții semnificative, de discuții importante cu cei dragi fiindcă noi ne-am pierdut foarte mult timpul cu pregătirile. O altă presiune apare destul de frecvent – aceea de a fi perfecți.
Și cumva sărbătorile devin un fel de concurs, un fel de competiție cine se prezintă mai bine, cine arată mai bine, cine reușește să posteze imaginea mai apropiată de familia ideală. Avem impresia că această pefecțiune este o cerință a societății actuale.

Tiberiu Crișan: Ce putem face să trecem mai ușor peste sărbători?

Eva Kallay: Dacă ne uităm puțin în jur vedem că de peste tot ni se dau sfaturi cum să trecem cât mai liniștiți, cât mai echilibrați prin această perioadă. Însă deseori aceste soluții, aceste sugestii devin și ele surse de stres fiindcă ne dăm seama că sunt imposibil de aplicat.
Ideal ar fi să începem pregătirile pentru sărbători puțin mai devreme, nu pe ultima sută de metri. Și să ne gândim din toate punctele de vedere ce înseamnă, de fapt, sărbătorile pentru noi. Care sunt aspectele care ne-au deranjat în trecut și care ar trebui remediate. Unul dintre sfaturile cele mai frecvente este acela de a exersa gratitudinea.
Și mulți specialiști ne recomandă ca în această perioadă să începem un jurnal de gratitudine. Ei bine la programul încărcat pe care îl avem (fugi după bradul ideal, cumpără cadourile cele mai frumoase programează-ți excursiile cele mai minunate), să mai primești o sarcină de genul acesta – să te apuci să scrii de mână un jurnal – poate să devină extrem de stresant. În momentul în care ne dăm seama că nu ne putem ține de aceste îndemnuri, avem senzația că suntem și mai nepotriviți decât eram înainte.

Tiberiu Crișan: Și mai neputincioși!

Eva Kallay: O soluție ar fi, în loc să scriem de exemplu un jurnal de gratitudine să ne gândim la sfârșitul fiecarei săptămâni la un aspect, o întâmplare, un eveniment din viața noastră care merită considerat ca fiind un eveniment plăcut și să-l trecem pe o bucățică de hârtie pe care s-o punem într-un borcan.
Nu necesită foarte mult timp, dar dacă reluăm fițuicile după câteva săptămâni, ne dăm seama că, într-adevăr, viața noastră poate să aibă și lucruri frumoase, că am avut și experiențe plăcute.
Un alt sfat care ni se dă destul de frecvent este să prioritizăm puțin. Înainte să luăm decizia de a intra într-un haos, într-un infern în care încercăm să recuperăm tot ce nu am făcut de-a lungul anului, să stabilim câteva lucruri care sunt importante pentru noi.
Dacă ne simțim foarte obosiți și ne dăm seama că odihna ar fi prioritară pentru a putea începe anul cu energie, poate n-ar strica să ne stabilim programul astfel încât să putem sta liniștiți, să ne odihnim, să găsim soluțiile potrivite pentru noi și să reflectăm un pic la cele așteptări pe care ni le impunem noi sau credem că ni le impune societatea.
O a treia sugestie se referă mai degrabă la presiunea financiară pe care o resimțim în această perioadă. Accentul pus pe găsirea cadoului ideal, exclusiv pe considerente financiare, poate să aibă și câteva dezavantaje. Nu întotdeauna nimerim cadoul cel dorit de celălalt. Câteodată avem impresia că dacă am investit suficienți bani, cumva ne-am achitat de toate lucrurile pe care nu le-am făcut pentru celălalt de-a lungul anului.
Din acest motiv, mult mai eficiente și mult mai plăcute sunt cadourile care au o legătură cu experiențele comune. Adică în momentul în care încercăm să
stabilim și o relație mai strânsă cu ceilalți, o experiență comună de care se poate bucura atât persoana care primește cadoul, cât și persoana care oferă cadoul, vor fi ținute minte o perioadă mult mai lungă de timp
Astfel, decât să investim foarte mulți bani într-un cadou care e posibil să nu fie pe placul celorlalț, poate ar fi mult mai înțelept să ne gândim la o activitate care i-ar face plăcere, o activitate care ar putea fi savurată de amândoi.

 

 

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

„Ce trebuie să faci cu libertatea?” Ana Blandiana, în vizită la Cluj
Reportaje sâmbătă, 14 decembrie 2024, 00:00

„Ce trebuie să faci cu libertatea?” Ana Blandiana, în vizită la Cluj

35 de ani de la revoluţia din decembrie 1989 se împlinesc anul acesta.   În acest context, în întreaga ţară au loc întâlniri la care se...

„Ce trebuie să faci cu libertatea?” Ana Blandiana, în vizită la Cluj
”Cei care schimbă lumea” premiați la Gala Comunității Bihorene
Reportaje joi, 12 decembrie 2024, 10:33

”Cei care schimbă lumea” premiați la Gala Comunității Bihorene

”Alegeri care transformă” a fost tema ediției din acest an la Gala Comunității Bihorene. Evenimentul a celebrat excelența și implicarea....

”Cei care schimbă lumea” premiați la Gala Comunității Bihorene
O cană de fericire pentru copiii cu dizabilități
Reportaje miercuri, 11 decembrie 2024, 12:43

O cană de fericire pentru copiii cu dizabilități

Căldura unei căni cu vin fiert sau cu ciocolată caldă devine mai mult decât un gest simplu, devine un simbol al solidarității și al...

O cană de fericire pentru copiii cu dizabilități
”Împreună pentru o lume mai bună” – eveniment caritabil | FOTO
Reportaje joi, 5 decembrie 2024, 13:56

”Împreună pentru o lume mai bună” – eveniment caritabil | FOTO

Colegiul Național George Barițiu în parteneriat cu Liceul Greco Catolic Inochentie Micu organizează vineri, 6 decembrie, cu începere de la ora...

”Împreună pentru o lume mai bună” – eveniment caritabil | FOTO
Reportaje joi, 5 decembrie 2024, 00:00

Vine, vine Moș Nicolae!

În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii și adulții îl așteaptă cu nerăbdare pe Moș Nicolae.   Mii de scrisori au fost...

Vine, vine Moș Nicolae!
Reportaje miercuri, 4 decembrie 2024, 12:49

Zeii din ruinele romane

Sorin Nemeti este responsabilul științific al castrului roman de la Potaissa și profesor universitar la catedra de Istorie Antică și Arheologie...

Zeii din ruinele romane
Reportaje marți, 3 decembrie 2024, 09:35

Cei muncitori, cei iuţi şi cei frumoşi: Cum e viaţa în singurul spital non stop pentru cai din România | FOTO

Clinica Ecvine de la USAMV Cluj este singurul spital de cai din România cu funcţionare non stop, ceea ce o face un punct de reper pentru...

Cei muncitori, cei iuţi şi cei frumoşi: Cum e viaţa în singurul spital non stop pentru cai din România | FOTO
Reportaje vineri, 29 noiembrie 2024, 15:59

Mănăstirea Prislop păstrează cu sfințenie moaștele Sfântului Andrei

Situată într-un loc pitoresc mănăstirea Prislop din localitatea Boiu Mare, Maramureș păstrează cu sfințenie moaștele Sfântului Andrei....

Mănăstirea Prislop păstrează cu sfințenie moaștele Sfântului Andrei