Rizz, ghost, bestie – cele mai noi expresii din palmaresul ”Generației Z”
I-am provocat pe mai mulți studenți să ne spună un cuvânt specific Generației Z și să ni-l explice.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 22 decembrie 2024, 00:00
De-a lungul timpului, limbile de pe întreg pământul s-au modificat în funcție de influențe, împrumuturi lingvistice și de o mulțime de alte motive. Când vine vorba de limbajul colocvial, oamenii au avut ocazia în nenumărate rânduri să-și arate creativitatea. Generația Z este expertă în această muncă de creație a unui nou vocabular, pe care îl dezvoltă din ce în ce mai mult pe zi ce trece.
I-am provocat pe mai mulți studenți să ne spună un cuvânt specific Generației Z și să ni-l explice.
Haideți să vedem care sunt cele mai noi expresii utilizate în rândul tineretului. Dacă credeați că unele cuvinte precum „cool”, „mișto” sau „boss” vă depășesc, priviți o serie de expresii din palmaresul generației Z.
Iată o mică parte din răspunsurile studenților:
„Rizz”: o persoană carismatică. De regulă, rizz face referire la o persoană cu un farmec aparte.
„Ghost/ghosted”: când vorbești constant cu o persoană, poate chiar ieșiți dar totul se întrerupe brusc. Persoana respectivă nu-ți mai răspunde la telefon și poate, cu puțin noroc, revine mai târziu. Revine, dar pentru un scurt timp.
„Bestie” (din engleză): persoana care îți este cea mai apropiată din punct de vedere prietenesc și care are statutul de „cel mai bun prieten”.
Mai jos, materialul pe larg:
Aflat în plină expansiune, lexicul tinerilor poate căpăta proporții nebănuite. Poate, cine știe, cuvintele pe care le rostesc astăzi se vor regăsi și în DEX sau limbajul uzual al tuturor generațiilor.
Întrebat ce îi determină pe tinerii din Generația Z să-și creeze un nou limbaj prin importarea cuvintelor din diferite surse, sociologul Valentin Rațiu a răspuns:
Din punctul meu de vedere, accesul pe care îl au la rețelele de socializare, dacă este să ne referim la tinerii din generația Z. Vorbim despre nativ digitali. Niște tineri care s-au născut cu calculatoarele în față și cu smartphone-urile în mână. Aceștia au un acces facil la o diversitate de conținut global. (…)
Cu toate că tinerii stau cel mai mult pe telefoane și calculatoare, o mare parte din timp și-o petrec și la școală. Aflăm și părerea profesoarei de limba și literatura română Luciana Andronic, de la Colegiul Național George Barițiu din Cluj-Napoca:
Constat că există o tendință de exprimare mult mai colocvială decât la altă generație. Chiar am posibilitatea să compar cu primele generații cu care lucrăm în învățământ. (…)
Viitorul lingvistic al generației Z poate suna din ce în ce mai abstract pentru celelalte generații. Cu toate acestea, odată cu accesul din ce în ce mai mare la social media, poate barierele dintre tineri și adulți se vor rupe mai ușor decât ne-am fi așteptat.
Rareș Vrăbieș
Foto: Pexels
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.