TikTok va fi interzis în Albania cel puțin un an
"TikTok este golanul cartierului", a spus Edi Rama.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 23 decembrie 2024, 11:11
Prim-ministrul albanez, Edi Rama, a anunțat sâmbătă, 21 decembrie, că rețeaua de socializare TikTok, pe care a descris-o drept un „golan” care răspândește „murdărie și noroi”, va fi închisă în țară pentru cel puțin un an, de la începutul lui 2025.
Anunțul suspendării rețelei de socializare, deținută de grupul chinez ByteDance și urmărită de un miliard de utilizatori activi în întreaga lume, vine la mai puțin de o lună de la moartea unui elev de 14 ani în timpul unei încăierări în apropierea unei școli din capitala Tirana, care a avut loc după un conflict pe rețelele de socializare. În urma acestei tragedii, în Albania a început o dezbatere între părinți, psihologi și școli despre impactul rețelelor sociale asupra tinerilor.
„TikTok este golanul cartierului”, a spus Edi Rama în timpul unei întâlniri la Tirana cu profesori, părinți și psihologi albanezi.
„O să-l alungăm pe acest golan din cartierul nostru timp de un an”, a adăugat el.
„În China, TikTok prezintă modul în care studenții pot urma cursuri, cum să protejeze natura, cum să păstreze tradițiile, dar pe TikTok în afara Chinei vedem doar murdărie și noroi. De ce avem nevoie de asta?”, s-a plâns șeful guvernului albanez.
În paralel, guvernul albanez va lansa programe care „vor servi la educația elevilor și îi vor ajuta pe părinți să urmărească parcursul copiilor lor”, a indicat prim-ministrul.
Aplicația TikTok este deosebit de populară în rândul tinerilor din întreaga lume, atrași de formatele sale video ultra-scurte, care defilează continuu. Își depășește toți concurenții prin capacitatea de a capta atenția. Până în 2024, utilizatorii de Android îl foloseau în medie 34 de ore în fiecare lună, potrivit unui raport al We Are Social. Dar acest succes uluitor vine cu critici. Detractorii săi acuză TikTok că își limitează utilizatorii la silozuri de conținut, printr-un algoritm opac, și că promovează difuzarea dezinformarii și a conținutului ilegal, violent sau obscen, în special în rândul tinerilor.
Printre țările vecine cu Albania, Kosovo, Macedonia de Nord și Serbia au subliniat, de asemenea, impactul negativ al platformei, în special asupra tinerilor. Cel puțin 22 de cazuri de automutilare în rândul fetelor din diferite școli din orașul Gjakova din sud-vestul Kosovo au fost raportate în urmă cu două luni, toate legate de o provocare periculoasă pe TikTok. Presa locală din Macedonia de Nord a relatat în urmă cu două săptămâni că zeci de adolescenți au fost internați în spital, într-o perioadă scurtă de timp, pentru rănile suferite după ce au acceptat provocarea „superman”, care presupune să fie aruncați în sus de colegi.
Orașul sârbesc Novi Pazar, din sud-vestul țării, a fost șocat după mai multe cazuri de adolescenți care au urmat provocarea de „sufocare” în mai multe licee.
În Franța, la începutul lunii noiembrie, un colectiv de șapte familii franceze a dat TikTok în judecată, acuzând rețeaua de socializare că le-a expus copiii la conținut care i-ar putea împinge la sinucidere.
În Italia, organul de supraveghere a concurenței a deschis o investigație în martie 2023 împotriva TikTok, suspectat că nu a aplicat regulile pentru controlul „conținutului periculos care incită la sinucidere, automutilare și tulburări de alimentație”.
În Statele Unite, oficialii școlilor publice din Seattle (nord-vest) au depus o plângere în ianuarie 2023 împotriva TikTok și a altor rețele sociale, printre care Instagram și Snapchat, pentru „atacuri” asupra sănătății mintale a publicului tânăr.
În Australia, o lege interzice accesul la rețelele sociale pentru cei sub 16 ani, una dintre cele mai stricte măsuri din lume în acest domeniu.
Rețeaua de socializare acumulează alte controverse: o anchetă a fost deschisă de Comisia Europeană după suspiciuni de amestec străin în alegerile prezidențiale anulate din România.
TikTok a fost interzis din 2020 în India, după ciocniri letale la granița cu China. (www.france24.com/fr)
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.