Recomandările Salvamont în contextul riscului crescut de avalanșe
Salvamont le recomandă turiştilor să abordeze cu prudenţă zona alpină înaltă.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 24 decembrie 2024, 13:51
Până miercuri seară, 25 decembrie, este risc crescut de avalanşe la munte – de gradul 3, pe o scară de la 1 la 5. Sunt vizate zonele înalte, 1.800 de metri, din Munţii Făgăraş şi Bucegi, în rest, riscul va fi moderat sau chiar redus.
Până mâine dimineaţă, Carpaţii Meridionali şi Orientali sunt sub un cod portocaliu de ninsoare şi viscol, la peste 1.700 m altitudine.
Salvamont le recomandă turiştilor să abordeze cu prudenţă zona alpină înaltă, să ceară echipelor Salvamont informaţii actualizate şi să evalueze permanent riscurile.
Invitat marți dimneață la postul noastru de radio, Sabin Cornoiu, șeful Salvamont România:
Sabin Cornoiu: Foarte multe accidente sunt concentrate către locurile de practicare a sporturilor de alunecare, la schi, la săniuș, dar cam 10-15% din totalul accidentelor pe timp de iarnă sunt înregistrate în zona alpină înaltă de către cei care merg să facă drumeții la altitudine. Și de aici apar probleme foarte mari, pentru că iarna accesul este mult mai dificil, condițiile de salvare sunt mult mai grele, factorii la care se expun acei oameni sunt mult mai pregnanți, acționează mult mai puternic asupra corpului, vorbim în special de frig.
Nu întotdeauna traseul de vară este același cu traseul de iarnă, pentru că iarna apare riscul de producere a avalanșelor și atunci pentru a urca pe un vârf sau a traversa o anumită porțiune dintrun munte, iarna nu mai mergi prin zona în care se produc avalanșe și atunci folosești o cu totul altă rută și de aici apar diferențele.
De asta avem trasee pe care nu le recomandăm iarna, în anumite momente, avem trasee pe care le declarăm închise, închise, dar nu interzise, pentru că noi nu putem să interzicem, dar noi spunem că acel traseu este închis, adică nu mai are elementele necesare ca omul să se orienteze după marcaje în parcurgerea lui.
În situații de urgență, trebuie apelat sistemul 112, a mai spus Sabin Cornoiu. Sunt importante oferirea de repere geografice cât mai exacte pentru salvatori, dar și păstrarea unei stări psihice bune.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.