România are un nou guvern, instalat în mai puțin de 14 ore
Este nevoie de un guvern care să asigure stabilitate și recâștigarea încrederii în instituțiile statului.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 24 decembrie 2024, 10:10
România are un nou guvern, la capătul unei zile politice intense – o premieră în ultimii 35 de ani – care a inclus desemnarea premierului, audierea miniştrilor, votul de învestitură, depunerea jurămîntului şi prima şedinţă a executivului, totul în mai puţin de 14 ore.
Am urmărit dezbaterile din Parlament:
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat că noul guvern va continua măsurile pentru reforme, investiții și pentru susținerea mediului de afaceri. Se impune însă raționalizarea cheltuielilor și creșterea colectării veniturilor la stat, a spus premierul.
Marcel Ciolacu: România nu poate oferi servicii publice ca în Vest, cu venituri la buget la care nu contribuie toți.
Partenerii din coaliție, PSD, PNL, UDMR și grupul minorităților naționale au subliniat că este nevoie de un guvern care să asigure stabilitate și recâștigarea încrederii în instituțiile statului. Președintele Senatului, lider al PNL, Ilie Bolojan:
Ilie Bolojan: Au de pus în aplicare reducerea cheltuielilor publice inutile, refacerea industriei românești, continuare a marilor proiecte de investiții și accesarea fondurilor europene.
Din opoziție, liderul A.U.R, George Simion, a criticat modul în care s-au desfășurat audierile miniștrilor în comisiile de specialitate:
George Simion: Audieri în comisii timp de 4 ore nu a fost o dovadă că ați înțeles vocea poporului și nici faptul că vă întoarceți aici, în fața românilor, cu un guvern Ciolacu 2.
Critici au venit și din partea USR. Senatoarea Violeta Alexandru:
Violeta Alexandru: Nu tot voi, care ați guvernat prost, aceleași figuri pe care le țineți pe funcție, deși după 3 ani de zile această țară o duce foarte prost.
De la tribuna Parlamentului, SOS România și parlamentarii Partidului Oamenilor Tineri au susținut că noul guvern nu a respectat prevederile constituționale pentru învestire. Au fost 240 de voturi pentru aprobarea programului de guvernare și a noului cabinet condus de Marcel Ciolacu, din cele minimum 233 necesare.
Intraţi într-o perioadă dificilă, iar oamenii aşteaptă soluţii şi stabilitate şi un guvern care menţine ferm traiectoria pro-europeană a ţării, le-a transmis preşedintele Klaus Iohannis, membrilor Cabinetului la ceremonia de depunere a jurămîntului:
Klaus Iohannis: Cunoașteți foarte bine problemele care trebuie rezolvate. Ar dura foarte mult să încep să le număr, dar cred că două dintre ele merită menționate ca și provocări imediate pentru noul Guvern. Este vorba, desigur, despre construcția bugetului pentru anul 2025, o sarcină complicată și, desigur, stabilirea calendarului electoral pentru alegerea președintelui României.
Noul Guvern a avut luni seară târziu şi prima şedinţă, pentru a adopta un act normativ obligatoriu, cel care stabileşte noua astructură a executivului, mai restrînsă cu 2 ministere faţă de precedentul.
Au apărut nume noi, ca cel al lui Daniel David la Educaţie sau Emil Hurezeanu la Externe, ambii propuşi de PNL.
Mulţi miniştri şi-au păstrat portofoliile: Sorin Grindeanu la Transporturi, Cătălin Predoiu la Interne, Angel Tîlvăr la Apărare, Alexandru Rafila la Sănătate, Sebastian Burduja la Energie.
UDMR deţine două dintre cele mai importante ministere din punct de vedere al fondurilor – cel al Dezvoltării, care este condus de Cseke Attila, şi Finanţele, unde Tánczos Barna a preluat portofoliul de la Marcel Boloş, care s-a întoars la Ministerul Proiectelor şi Fondurilor Europene.
Iulia Gherman (Radio România)
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.