Cum se sărbătorea Crăciunul cu secole în urmă
Un element important erau pieţele de Crăciun, care datează încă din secolul al XIV-lea.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 25 decembrie 2024, 00:00
Cu secole în urmă, Crăciunul în Europa era o sărbătoare profund legată de tradiţii religioase şi obiceiuri populare, multe dintre ele diferind semnificativ de la o regiune la alta. Iată cum se sărbătorea Crăciunul pe vremea când nu se pomenise nici de globuri, nici de coarne de ren pe maşină, nici măcar de Moş Crăciun.
În Evul Mediu, Crăciunul era adesea precedat de posturi stricte, urmate de mese festive îmbelşugate. În Europa de Vest, nobilimea se bucura de banchete grandioase, la care capul de mistreţ sau curcanul copt erau vedetele mesei. În unele regiuni, cum ar fi Anglia, exista tradiţia „Lordului Dezordinii”, un personaj care conducea petrecerile prin jocuri şi glume, simbolizând răsturnarea temporară a ierarhiilor sociale.
În zonele nordice, Crăciunul era influenţat de tradiţiile păgâne ale Yule-ului, o sărbătoare a solstiţiului de iarnă. Arderea buşteanului de Yule şi decorarea caselor cu crengi de brad şi vâsc aveau roluri simbolice, menite să alunge spiritele rele şi să aducă noroc. Aceste obiceiuri s-au păstrat în multe locuri până astăzi, transformându-se în elemente universale ale Crăciunului modern.
În Europa Centrală şi de Est, colindele şi teatrul popular de tip „Viflaim” erau esenţiale. Copiii şi tinerii mergeau din casă în casă, cântând colinde şi aducând vestea Naşterii Domnului, în schimbul unor daruri simbolice, precum mere, nuci sau prăjituri.
Un alt element important erau pieţele de Crăciun, care datează încă din secolul al XIV-lea în oraşe germane precum Nürnberg. Aici, localnicii se aprovizionau cu produse festive, cadouri şi dulciuri, bucurându-se de o atmosferă plină de lumină şi culoare, cam ca la târgurile pe care le putem vizita şi în ziua de astăzi.
Andrea Nagy
Foto: Pexels
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.