Ascultă Radio România Cluj Live

Bucate alese pentru masa de Crăciun [AUDIO]

Când vine vorba despre sărbătoarea de Crăciun, sunt importante și preparatele cu care îi întâmpinăm pe cei dragi și pe colindătorii, dar și modul în care decorăm casa și masa.

Bucate alese pentru masa de Crăciun [AUDIO]

Articol editat de cristina.rusu, 26 decembrie 2024, 00:00

Crăciunul e aici și simțim deja mirosul de cozonac în aer, nu-i așa? E acel moment al anului când fiecare dintre noi face tot posibilul să impresioneze familia și prietenii, dar în același timp să păstreze tradițiile care fac această sărbătoare atât de specială. 

Când vine vorba despre sărbătoarea de Crăciun, sunt importante și preparatele cu care îi întâmpinăm pe cei dragi și pe colindătorii, dar și modul în care decorăm casa și masa.

Bucătăresele cu experiență și specialiștii în ale bucătăriei ne sfătuiesc să calculăm atent cantitățile preparate, în funcție de numărul de persoane pe care îl așteptăm la masa, iar aprovizionarea se face din timp. Pentru a reuși să terminăm cu toate pregătirile și să fim capabili să ne și bucurăm, gătitul se face în etape, în avans cu una, două zile față de ziua de Craciun sau Ajun. Cozonacii se coc cu maximum 24 de ore înainte de a fi serviți, iar torturile cu frișcă sau cu creme sensibile își schimbă gustul dacă stau 2-3 zile la frigider.

 

Cele mai importante feluri gătite pentru masa de Crăciun, la români, sunt: aperitivele, sarmalele, răciturile, salata de boeuf, mezelurile de casă și cozonacii.

 

Despre cum pregătim masa de Crăciun astfel încât să fie de toate și nu prea mult, dar și ce oferim copiilor, bun de mâncare într-o perioadă în care primesc multe dulciuri, am aflat de la Chef Sorin Berar:

Ce aș vrea să recomand de la început, să nu lipsească de la masa de sărbători salata! Să aveți și o ciorbă acrișoară, o friptură asortată, care de obicei nu lipsește în perioada sărbătorilor. Nu pot lipsi, bineînțeles, de pe masa de Crăciun, sarmalele cu puțină afumătură. Acestea ar fi indicat să nu ne fie prea grele pentru digestie, fără smântână, sau cu puțin hrean lângă, cum doriți. Cantitatea este foarte importantă!

O piftie știm că este slab calorică, deci este binevenită. O felie de cozonac sau de tort e binevenită și ea, dar nu și prăjitură și tort și cozonac și creme și dulciuri, prea multe pentru sărbători, mai ales că unii au ținut post.

Să nu uităm că trecerea de la perioada de post la perioada de a intra normalitate cu mâncarea e bine să se facă lent. Trebuie să avem grijă la cantități, la gramajul porților.

Vă sfătuiesc să faceți porții mici, să faceți mâncare diversificată, să vă gândiți că într-un timp relativ scurt și compresat veți mânca destul de mult ca și gramaj, ce nu este indicat pentru organismul nostru.

Este bine venit și un pahar de vin roșu, sec, care știm că nu face rău. Acest digestiv e binevenit la sfârșitul mesei, nu la începutul mesei.

Nu uitați nici de legume și fructe, nu doar carne și brânzeturi, să fie un meniu echilibrat. Din fiecare câte puțin. Facem o listă în funcție de numărul de persoane de la masă. Trebuie să ținem cont de ce dorim să gătim. 

Să nu uităm de cei mici. Este o perioadă cu mari bucuri pentru ei cadouri, toată lumea, în primul rând dulciuri. Începând de la Moș Nicolae, care știm că este cel care aduce dulciuri copiilor, până la Bobotează, dulciurile nu lipsesc din a fi oferite copiilor. Trebuie să ținem cont de acest lucru și să fim atenți noi cei mari, în raport cu ce le oferim copiilor. Câtă cantitate de dulce în această perioadă primesc copiii, câtă cantitate de dulce consumă. Învățați-i să mănânce din toate, să nu renunțe la o parte din fibrele pe care le conțin legumele și vitaminele și mineralele pe care le au fructele.

Vom oferi cu ponderație, cum am spus, și, de preferință, dulciuri până la ora 18:00, nu mai mult pentru copii. Să încercăm să facem porții și pentru ei cât mai mici, dar cât mai atrăgătoare, să aibă cromatică, să aibă un aspect atrăgător. Pentru că și copiii, ca și noi, în primul rând savurează mâncarea cu privirea, după aceea gustă. Dacă îi place ce vede în farfurie, copilul o să și guste. Dacă nu, din start l-am pierdut.

Ar fi bine să îi scoateți și la plimbări, după mese, cât se poate să nu îi lăsați în liniștea lor cu telefoanele sau cu tabletele, ca să scăpăm noi să fim mai puțin ocupați.

Cu aceasta vă doresc sărbători pline de bucurie, de liniște, să fiți sănătoși și să fiți fericiți de sărbători!

Și pentru ca totul să fie aproape perfect de sărbători, în casa ta anul acesta încearcă un decor pentru masa de Crăciun în care să incluzi obiecte naturale, lumânări, texturi organice și crenguțe de brad. Mirosul de brad, de coajă de portocală, aburii de cozonaci și câteva lumânări pot transforma orice spațiu într-unul festiv. De Crăciun contează mai mult pacea și bucuria sinceră. De aceea poate ar fi bine să cânte și colinde, în fundal, atunci când îți e casa plină.

Crăciun fericit vă doresc și eu!

Alina Nechita

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Dragobetele, sărbătoarea iubirii la români – tradiții și obiceiuri străvechi
Reportaje luni, 24 februarie 2025, 00:00

Dragobetele, sărbătoarea iubirii la români – tradiții și obiceiuri străvechi

Dragobetele este un personaj preluat de la vechii daci şi transformat ulterior într-un protector al tinerilor şi patron al iubirii. În anumite...

Dragobetele, sărbătoarea iubirii la români – tradiții și obiceiuri străvechi
Război, uitare, festival: istoria zbuciumată a Castelului Bánffy din Bonţida | FOTO
Reportaje duminică, 23 februarie 2025, 00:00

Război, uitare, festival: istoria zbuciumată a Castelului Bánffy din Bonţida | FOTO

Castelul Bánffy din Bonţida  e o prezenţă încăpăţânată din vremuri apuse, un trup de piatră ce a îndurat focul, uitarea şi lăcomia. A...

Război, uitare, festival: istoria zbuciumată a Castelului Bánffy din Bonţida | FOTO
Muzeul Abandonului, un loc de vindecare
Reportaje vineri, 21 februarie 2025, 12:07

Muzeul Abandonului, un loc de vindecare

Cel mai mare eveniment teatral din lume, un maraton de 7 zile, neîntrerupt, la care participă 505 actori, transmis live online, aduce în atenție...

Muzeul Abandonului, un loc de vindecare
2024, cel mai bun an pentru turismul maramureșean
Reportaje miercuri, 19 februarie 2025, 11:38

2024, cel mai bun an pentru turismul maramureșean

Maramureșul este un loc care atrage anual mii de turiști din întreaga țară, dar și din străinătate.   Cei care aleg Maramureșul ca...

2024, cel mai bun an pentru turismul maramureșean
Reportaje vineri, 14 februarie 2025, 00:00

Violența domestică, la ea acasă în România: ”femeia trebuie să știe de frica bărbatului”

3.268 de intervenții în cazuri de violență domestică anul trecut, la Sibiu. Cele mai multe au fost făcute de către polițiști în urma...

Violența domestică, la ea acasă în România: ”femeia trebuie să știe de frica bărbatului”
Reportaje duminică, 9 februarie 2025, 00:00

Cinci clujeni, trei mașini ARO și o aventură impresionantă! | FOTO

Cinci clujeni, cu trei maşini Aro vechi de peste 20 de ani au luat parte la o o aventură impresionantă in care au parcurs 9.000 de kilometri....

Cinci clujeni, trei mașini ARO și o aventură impresionantă! | FOTO
Reportaje joi, 6 februarie 2025, 13:18

TikTok-ul și ale lui provocări… periculoase

Faceboook, Instagram, TikTok sunt doar câteva din rețele de socializare care sunt nelipsite din viața noastră. În timp ce aceste platforme...

TikTok-ul și ale lui provocări… periculoase
Reportaje miercuri, 5 februarie 2025, 17:22

Sibiul, în topul celor mai bune orașe de locuit

Anul trecut, Sibiul a fost ales de către oameni în top trei cele mai bune locuri unde te poți stabili, alături de Brașov și Cluj Napoca....

Sibiul, în topul celor mai bune orașe de locuit