Ascultă Radio România Cluj Live

Bucate alese pentru masa de Crăciun [AUDIO]

Când vine vorba despre sărbătoarea de Crăciun, sunt importante și preparatele cu care îi întâmpinăm pe cei dragi și pe colindătorii, dar și modul în care decorăm casa și masa.

Bucate alese pentru masa de Crăciun [AUDIO]

Articol editat de cristina.rusu, 26 decembrie 2024, 00:00

Crăciunul e aici și simțim deja mirosul de cozonac în aer, nu-i așa? E acel moment al anului când fiecare dintre noi face tot posibilul să impresioneze familia și prietenii, dar în același timp să păstreze tradițiile care fac această sărbătoare atât de specială. 

Când vine vorba despre sărbătoarea de Crăciun, sunt importante și preparatele cu care îi întâmpinăm pe cei dragi și pe colindătorii, dar și modul în care decorăm casa și masa.

Bucătăresele cu experiență și specialiștii în ale bucătăriei ne sfătuiesc să calculăm atent cantitățile preparate, în funcție de numărul de persoane pe care îl așteptăm la masa, iar aprovizionarea se face din timp. Pentru a reuși să terminăm cu toate pregătirile și să fim capabili să ne și bucurăm, gătitul se face în etape, în avans cu una, două zile față de ziua de Craciun sau Ajun. Cozonacii se coc cu maximum 24 de ore înainte de a fi serviți, iar torturile cu frișcă sau cu creme sensibile își schimbă gustul dacă stau 2-3 zile la frigider.

 

Cele mai importante feluri gătite pentru masa de Crăciun, la români, sunt: aperitivele, sarmalele, răciturile, salata de boeuf, mezelurile de casă și cozonacii.

 

Despre cum pregătim masa de Crăciun astfel încât să fie de toate și nu prea mult, dar și ce oferim copiilor, bun de mâncare într-o perioadă în care primesc multe dulciuri, am aflat de la Chef Sorin Berar:

Ce aș vrea să recomand de la început, să nu lipsească de la masa de sărbători salata! Să aveți și o ciorbă acrișoară, o friptură asortată, care de obicei nu lipsește în perioada sărbătorilor. Nu pot lipsi, bineînțeles, de pe masa de Crăciun, sarmalele cu puțină afumătură. Acestea ar fi indicat să nu ne fie prea grele pentru digestie, fără smântână, sau cu puțin hrean lângă, cum doriți. Cantitatea este foarte importantă!

O piftie știm că este slab calorică, deci este binevenită. O felie de cozonac sau de tort e binevenită și ea, dar nu și prăjitură și tort și cozonac și creme și dulciuri, prea multe pentru sărbători, mai ales că unii au ținut post.

Să nu uităm că trecerea de la perioada de post la perioada de a intra normalitate cu mâncarea e bine să se facă lent. Trebuie să avem grijă la cantități, la gramajul porților.

Vă sfătuiesc să faceți porții mici, să faceți mâncare diversificată, să vă gândiți că într-un timp relativ scurt și compresat veți mânca destul de mult ca și gramaj, ce nu este indicat pentru organismul nostru.

Este bine venit și un pahar de vin roșu, sec, care știm că nu face rău. Acest digestiv e binevenit la sfârșitul mesei, nu la începutul mesei.

Nu uitați nici de legume și fructe, nu doar carne și brânzeturi, să fie un meniu echilibrat. Din fiecare câte puțin. Facem o listă în funcție de numărul de persoane de la masă. Trebuie să ținem cont de ce dorim să gătim. 

Să nu uităm de cei mici. Este o perioadă cu mari bucuri pentru ei cadouri, toată lumea, în primul rând dulciuri. Începând de la Moș Nicolae, care știm că este cel care aduce dulciuri copiilor, până la Bobotează, dulciurile nu lipsesc din a fi oferite copiilor. Trebuie să ținem cont de acest lucru și să fim atenți noi cei mari, în raport cu ce le oferim copiilor. Câtă cantitate de dulce în această perioadă primesc copiii, câtă cantitate de dulce consumă. Învățați-i să mănânce din toate, să nu renunțe la o parte din fibrele pe care le conțin legumele și vitaminele și mineralele pe care le au fructele.

Vom oferi cu ponderație, cum am spus, și, de preferință, dulciuri până la ora 18:00, nu mai mult pentru copii. Să încercăm să facem porții și pentru ei cât mai mici, dar cât mai atrăgătoare, să aibă cromatică, să aibă un aspect atrăgător. Pentru că și copiii, ca și noi, în primul rând savurează mâncarea cu privirea, după aceea gustă. Dacă îi place ce vede în farfurie, copilul o să și guste. Dacă nu, din start l-am pierdut.

Ar fi bine să îi scoateți și la plimbări, după mese, cât se poate să nu îi lăsați în liniștea lor cu telefoanele sau cu tabletele, ca să scăpăm noi să fim mai puțin ocupați.

Cu aceasta vă doresc sărbători pline de bucurie, de liniște, să fiți sănătoși și să fiți fericiți de sărbători!

Și pentru ca totul să fie aproape perfect de sărbători, în casa ta anul acesta încearcă un decor pentru masa de Crăciun în care să incluzi obiecte naturale, lumânări, texturi organice și crenguțe de brad. Mirosul de brad, de coajă de portocală, aburii de cozonaci și câteva lumânări pot transforma orice spațiu într-unul festiv. De Crăciun contează mai mult pacea și bucuria sinceră. De aceea poate ar fi bine să cânte și colinde, în fundal, atunci când îți e casa plină.

Crăciun fericit vă doresc și eu!

Alina Nechita

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Avem un castel, ce facem cu el?
Reportaje vineri, 17 ianuarie 2025, 10:58

Avem un castel, ce facem cu el?

Avem un castel proaspăt restaurat, ce facem cu el? Răspunsuri la această întrebare vom afla la Casa Tranzit, str. Barițiu, nr. 16, din Cluj...

Avem un castel, ce facem cu el?
Călătorie între stele și dor – o sărbătoare a culturii la Liceul Teoretic Avram Iancu
Reportaje joi, 16 ianuarie 2025, 16:33

Călătorie între stele și dor – o sărbătoare a culturii la Liceul Teoretic Avram Iancu

Ziua Culturii Naționale a fost celebrată la Liceul Teoretic „Avram Iancu” din Cluj, prin-un eveniment denumit sugestiv „Călătorie între...

Călătorie între stele și dor – o sărbătoare a culturii la Liceul Teoretic Avram Iancu
Studenții UBB, campioni mondiali în SUA
Reportaje joi, 16 ianuarie 2025, 10:21

Studenții UBB, campioni mondiali în SUA

Patru studente de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca au câștigat o renumită competiție internațională de business organizată în...

Studenții UBB, campioni mondiali în SUA
Accesul la cultură al persoanelor cu dizabilităţi, un fenomen de nișă
Reportaje miercuri, 15 ianuarie 2025, 00:00

Accesul la cultură al persoanelor cu dizabilităţi, un fenomen de nișă

Avem aproape 900 de mii de persoane cu dizabilităţi în România, pentru care accesul la cultură este un fenomen insular. Iniţiative există,...

Accesul la cultură al persoanelor cu dizabilităţi, un fenomen de nișă
Reportaje marți, 14 ianuarie 2025, 11:14

Clujul și presa interbelică

Am intrat pentru prima oară în subsolul marii biblioteci care adăpostește o adevărată comoară. Este o vastă colecție de presă scrisă, pe...

Clujul și presa interbelică
Reportaje sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 15:53

Bază sportivă modernă, inaugurată la Oradea | FOTO

În dimineața zilei de 11 ianuarie, la Oradea a fost inaugurată oficial o nouă bază sportivă tip I, realizată de Ministerul Dezvoltării, prin...

Bază sportivă modernă, inaugurată la Oradea | FOTO
Reportaje vineri, 10 ianuarie 2025, 12:15

Expoziția de Iarnă Brickenburg | FOTO

Orășele de poveste surprinse în plină iarnă, clădiri impresionate, stațiuni turistice, secvențe din filmele Avatar sunt doar câteva din...

Expoziția de Iarnă Brickenburg | FOTO
Reportaje joi, 9 ianuarie 2025, 15:46

Solidaritate pe pauză: promisiune amânată pentru persoanele cu dizabilităţi

Printre cei afectaţi de „ordonanţa trenuleţ” sunt şi persoanele cu dizabilităţi. Indemnizaţia de solidaritate, intrată în...

Solidaritate pe pauză: promisiune amânată pentru persoanele cu dizabilităţi