Dulci amintiri de Crăciun: cum au ajuns la noi bomboanele de pom
Când a ajuns la noi acest popular obicei de Crăciun?
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 26 decembrie 2024, 00:00
Dacă vreţi ceva care să îmbine perfect tradiţia şi inovaţia, ajunge să desfaceţi o pungă cu bomboane de pom. Originile lor datează din secolul al XIX-lea, când obiceiul decorării pomului de Crăciun a devenit popular în Europa.
Primele ornamente comestibile folosite în brazi erau nuci aurite, fructe uscate sau mici prăjituri. În Germania, ţara de unde provine această tradiţie, meşteşugarii au început să creeze bomboane din zahăr colorat, pe care le înfăşurau în hârtie strălucitoare pentru a le face mai atractive. Aceste dulciuri erau simboluri ale belşugului şi un mod de a sărbători sfârşitul anului.
În România, bomboanele de pom au devenit populare la începutul secolului XX, odată cu influenţele venite din Europa Centrală. Cele mai cunoscute erau bomboanele cu glazură tare sau cele umplute cu cremă de fructe, ambalate în staniol colorat. În perioada comunistă, bomboanele de pom erau un adevărat lux, iar ambalajele strălucitoare erau adesea păstrate şi refolosite.
Astăzi, bomboanele de pom rămân o parte importantă a decorului de sărbători, simbolizând nu doar bucuria Crăciunului, ci şi legătura dintre generaţii. Fie că sunt cumpărate din magazine sau făcute în casă, aceste dulciuri sunt un memento al tradiţiilor dulci care ne aduc împreună.
Andrea Nagy
Foto: Pixabay
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.