Coaliția discută austeritatea: angajări blocate și salarii înghețate în 2025
După aceste discuții, proiectul de ordonanță trebuie pus în transparență decizională.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 27 decembrie 2024, 16:51
Coaliția PSD-PNL-UDMR se reunește vineri, 27 decembrie, în prima ședință de după semnarea acordului de funcționare, pentru a discuta despre ordonanța de limitare a cheltuielilor publice.
Potrivit unor surse politice, cea mai recentă formă a așa-numitei ordonanțe ‘trenuleț’ prevede că, în 2025, angajările la stat vor fi blocate, orele suplimentare vor fi compensate cu timp liber, salariile la stat și pensiile vor fi înghețate, cel puțin până la întocmirea bugetului pe anul viitor.
După aceste discuții, proiectul de ordonanță trebuie pus în transparență decizională, înainte de a fi aprobat în Guvern.
Liderii coaliției trebuie să stabilească și data la care vor fi organizate alegerile prezidențiale.
Alianța pentru Unirea Românilor acuză Guvernul Ciolacu-2 că începe cu măsuri de austeritate, iar cei mai afectați vor fi pensionarii.
Senatorul AUR Petrișor Peiu precizează, într-un comunicat de presă, că prin adoptarea ordonanței „Trenuleț”, Guvernul PSD-PNL blochează aplicarea unor legi votate chiar de parlamentarii acestor partide.
Și fostul ministru USR al economiei, deputatul Claudiu Năsui, afirmă că guvernul plănuiește de fapt creșterea taxelor și atrage atenția că România are are cele mai mari taxe pe muncă din toată Europa.
Federaţia Industriei Hoteliere din România lansează un apel urgent către Guvernul României, în ceea ce priveşte impactul ‘devastator’ asupra industriei turismului pe care îl vor avea măsurile fiscale propuse prin ‘ordonanţa trenuleţ’, fără a fi însoţite de politici publice de compensare şi de susţinere a investiţiilor în domeniu.
”În timp ce ţări din jurul nostru au o rezultate bune în ceea ce priveşte ponderea turismului în economia lor (Bulgaria, Ungaria, Croaţia, Polonia), ca urmare a unor investiţii publice în infrastructură şi promovare, a unei legislaţii suple şi adaptate noilor dezvoltări – inclusiv digitalizare, platforme online – şi a creării cadrului pentru ca operatorii economici din turism să se dezvolte, România este codaşă în acest clasament”, semnalează reprezentanţii Federației hotelierilor, într-o scrisoare deschisă adresată Guvernului României, în care solicită adoptarea de măsuri urgente.
Agerpres/Radio România
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.