Ascultă Radio România Cluj Live

Dieta și demența: legătura cu inflamația cronică

Consumul de alimente proinflamatorii este legat de un risc cu 84% mai mare de demență.

Dieta și demența: legătura cu inflamația cronică
Foto: Pixabay

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 27 decembrie 2024, 12:00

Consumul de alimente care favorizează inflamația cronică este asociat cu o incidență mai mare a demenței, pe care oamenii de știință au identificat-o ca fiind de 84%.

Cercetarea care a condus la acest procent deosebit de semnificativ a fost publicată în jurnalul Alzheimer’s & Dementia.

 

Nu este o noutate faptul că inflamația cronică favorizează o scădere a funcțiilor cognitive și a tulburărilor de memorie asociate cu dezvoltarea demenței, dar un studiu publicat în luna decembrie a reuşit să cuantifice riscul prin Indicele Inflamator Dietetic (DII), care cuantifică potențialul inflamator al dietelor prin analiza nutrienților, compușilor bioactivi și componentelor alimentelor.

În cadrul studiului, cercetătorii au folosit date din cohorta Offspring a Framingham Heart Study (FHS) pentru a analiza datele alimentare, incidența demenței și diagnosticele bolii Alzheimer pe o perioadă medie de urmărire de aproximativ 13 ani. Analiza a inclus 1.487 de participanți cu vârsta de 60 de ani sau mai mult, care la momentul inițial nu sufereau de demență.

Informațiile dietetice au fost obținute din chestionarele privind frecvența alimentelor. Din cei 1.487 de participanți, 246 au dezvoltat demență (inclusiv 187 de cazuri de boală Alzheimer). Participanții cu scoruri DII mai mari, care indică dietele proinflamatorii, au avut riscuri semnificativ mai mari de demență. Pentru fiecare creștere unitară a scorului DII, riscul de demență a crescut cu 21% (20% comparativ cu Alzheimer).

Atunci când participanții au fost grupați în funcție de scorurile lor DII, cei cu cele mai multe diete proinflamatorii s-au demonstrat a fi cu 84% mai expuşi la demență decât ceilalți. Studiul a fost observațional, prin urmare nu demonstrează o corelație cauză-efect, care a fost dovedită totuși de alte cercetări.

Ce cauzează inflamația cronică?

Inflamația cronică este o stare de alertă continuă care poate persista în tăcere în corpul nostru şi care este susținută de celulele sistemului imunitar care produc citokine inflamatorii.

A fost supranumită „boala secolului” deoarece este legată de cele mai răspândite patologii din lumea occidentală precum: diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare (ateroscleroză, infarct, accident vascular cerebral), tumori, boli neurodegenerative (cum ar fi Alzheimer), osteoporoză. Este prezentă atât în psoriazis, cât și dermatita atopică și există ipoteze care o corelează cu depresia, îmbătrânirea și o mortalitate mai mare la vârstnici.

Una dintre ipotezele dietetice privind inflamația cronică și bolile de grad scăzut este că o dietă lipsită de fibre și antioxidanți ar determina intestinul să-și piardă funcțiile de „barieră”.

Dietele antiinflamatorii:

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, până în 2050 vor fi 152 de milioane de cazuri de demență. Rezultatele acestui studiu sugerează că intervențiile alimentare pot reduce riscul de demență ca strategie de prevenire. Studiile observaționale anterioare au legat dietele antiinflamatorii, cum ar fi dieta mediteraneană și dieta MIND cu declinul cognitiv mai lent și cu un risc mai scăzut de demență.

Printre alimentele proinflamatorii (de evitat) se numără: carbohidrații rafinați, băuturile dulci, toate alimentele prăjite la temperaturi ridicate, carnea roşie, proteinele ​​animale (cu excepția proteinelor din pește), carnea procesată (mezeluri, crenvurşti etc.), grăsimile trans (margarine și toate grăsimile hidrogenate).

Dintre alimentele de preferat: legumele cu frunze de culoare verde închis (varza, varza neagră, napii, spanacul, etc.), alimentele roșu-portocaliu-galben, uleiul de măsline extravirgin, nucile și toate fructele proaspete, peștele bogat în omega 3 (sardinele, macroul, hamsiile,), cafeaua și ceaiul verde, infuzii din coajă de lămâie sau portocală, sau chiar frunze de hibiscus (karkadé). (www.corriere.it)

 

 

RADOR RADIO ROMÂNIA

Foto: Pixabay

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Lucky, câinele de salvare din avalanșă a învățat să meargă cu elicopterul
Diverse miercuri, 19 februarie 2025, 16:08

Lucky, câinele de salvare din avalanșă a învățat să meargă cu elicopterul

Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România și Salvamont Argeș a organizat cea de-a XI-a ediție a Stagiului Național de Formare...

Lucky, câinele de salvare din avalanșă a învățat să meargă cu elicopterul
Sorana Cîrstea e în optimi la Dubai
Diverse miercuri, 19 februarie 2025, 14:24

Sorana Cîrstea e în optimi la Dubai

Sorana Cîrstea s-a calificat, astăzi, în optimile de finală ale turneului de tenis de la Dubai, competiție dotată cu premii totale de peste...

Sorana Cîrstea e în optimi la Dubai
Trei căni de ceai verde pe zi pot reduce riscul de accident vascular cerebral
Diverse miercuri, 19 februarie 2025, 12:00

Trei căni de ceai verde pe zi pot reduce riscul de accident vascular cerebral

Ceaiul verde este adesea etichetat ca fiind doar o versiune sănătoasă a ceaiului, dar multe persoane nu sunt conştiente de beneficiile sale...

Trei căni de ceai verde pe zi pot reduce riscul de accident vascular cerebral
A murit Francesco Rivella, inventatorul cremei Nutella
Diverse miercuri, 19 februarie 2025, 12:00

A murit Francesco Rivella, inventatorul cremei Nutella

Francesco Rivella a murit la vârsta de 97 de ani, relatează cotidianul italian „La Repubblica”.   El a fost în special omul din...

A murit Francesco Rivella, inventatorul cremei Nutella
Diverse miercuri, 19 februarie 2025, 00:00

Descoperire „excepțională” în Antarctica

Un progres major pentru paleontologie.   O fosilă aproape completă a craniului celei mai vechi păsări moderne cunoscute a fost descoperită...

Descoperire „excepțională” în Antarctica
Diverse marți, 18 februarie 2025, 12:00

Cinci suplimente alimentare pentru stimularea imunităţii

În sezonul gripei şi răcelilor, prevenţia ne poate proteja de îmbolnăviri. Pentru a evita nasul înfundat, durerile în gât şi febra, trebuie...

Cinci suplimente alimentare pentru stimularea imunităţii
Diverse marți, 18 februarie 2025, 00:00

Ce porecle i-au dat fiii vitregi William și Harry, Camillei?

Cartea „Yes Ma’am: The Secret Life of Royal Servants” va fi lansată pe 18 februarie.   În această lucrare, autorul Tom Quinn...

Ce porecle i-au dat fiii vitregi William și Harry, Camillei?
Diverse luni, 17 februarie 2025, 12:00

Fructul pasiunii: beneficii și contraindicaţii pentru organism

Fructul pasiunii este un fruct exotic cu un gust dulce-acru foarte neobișnuit. Fructul pasiunii este un fruct de dimensiuni mici şi face parte...

Fructul pasiunii: beneficii și contraindicaţii pentru organism