Sindicatele amenință cu proteste dacă Guvernul adoptă ordonanța ”trenulețul”
Coaliția discută austeritatea: angajări blocate și salarii înghețate în 2025.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 29 decembrie 2024, 11:20
Guvernul va adopta luni, 30 decembrie, în ultima şedinţă din acest an, ordonanţa de urgenţă care prevede reducerea cheltuielilor din sectorul public în 2025.
Proiectul agreat de liderii coaliţiei PSD-PNL-UDMR conţine măsuri care includ suspendarea angajărilor la stat, îngheţarea pensiilor şi a salariilor bugetarilor la nivelul din noiembrie 2024 – inclusiv a veniturilor demnitarilor – şi eliminarea biletelor de valoare, cu excepţia tichetelor de creşă.
În plus, orele suplimentare nu vor mai fi plătite şi nu se vor mai acorda prime sau bonusuri.
Sindicatele au criticat prevederile documentului şi au atras atenţia că vor urma proteste.
Redactor: Reprezentanții sindicatelor consideră că înghețarea salariilor bugetarilor și celelalte măsuri care sunt prevăzute în ordonanța ”trenulețul” înseamnă, de fapt, o reducere a veniturilor acestora, pentru că nu vor mai fi plătite orele suplimentare și sâmbetele și duminicile lucrate. Din partea Cartelului Alfa, Bogdan Hossu:
Bogdan Hossu: Practic, prin înghețarea dreptului la drepturi marginale, veniturile la diferite categorii de bugetari scădeau între 10 și 20 % pe lună. Al doilea lucru: nu mai cereți ore suplimentare dacă nu sunteți capabili să le plătiți, pentru că nu sunt ore suplimentare făcute conjunctural, ci sunt structurale, din cauza lipsei de personal suficient.
Redactor: Despre voucherele de vacanță acestea se vor acorda astfel: angajatul care dorește un voucher de 1.600 lei trebuie să acopere 800 lei din salariul său. Dacă nu va da acești bani, nu va primi voucher-ul. Patronatele au spus că sunt mulțumite de soluția găsită pentru aceste vouchere, pentru că inițial se dorea eliminarea completă a lor. Într-un comunicat de pres, Executivul a anunțat că prin ordonanța ”trenulețul” vrea să reducă cheltuielile bugetare cu 19 miliarde de lei, adică cu un procent din PIB, dar să nu renunțe la îmbunătățirea vieții oamenilor și la investiții.
În ceea ce priveşte legea bugetului de stat pe anul viitor, aceasta urmează să fie adoptată de Guvern în luna ianuarie şi trimisă Parlamentului pentru adoptare într-o sesiune extraordinară, tot în ianuarie.
Andrei Şerban (redactor Radio România)
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.