Un bărbat a fost răpus de gripă în Bihor
Pacientul a fost diagnosticat clinic cu gripă iar analizele de laborator au confirmat prezența tulpinii virale AH1N1, subtipul pdm09.
Articol editat de cristina.rusu, 30 decembrie 2024, 12:40
Un pacient în vârstă de 72 de ani din Oradea a devenit prima victimă a gripei din județul Bihor în sezonul rece 2024-2025.
Bărbatul, care suferea de afecțiuni cronice, a fost internat la secția de Terapie Intensivă II din cadrul Spitalului Județean din Rogerius, însă starea sa s-a agravat, iar medicii nu i-au mai putut salva viața.
Este primul deces cauzat de gripă în acest sezon în județul nostru, a declarat dr. Daniela Rahotă, directoarea executivă a DSP Bihor.
Diagnostic confirmat cu AH1N1
Pacientul a fost diagnosticat clinic cu gripă înaintea sărbătorilor de Crăciun, iar analizele de laborator au confirmat prezența tulpinii virale AH1N1, subtipul pdm09, cunoscută pentru formele severe pe care le poate provoca, mai ales în cazul pacienților vulnerabili.
Din cauza complicațiilor și a bolilor asociate, organismul bărbatului nu a reușit să facă față virusului, a explicat dr. Rahotă.
Creștere a cazurilor de gripă și viroze în județ
În ultima săptămână, în județul Bihor au fost diagnosticate 15 cazuri de gripă, dintre care 14 au necesitat spitalizare, semnalând o creștere a severității și incidenței bolii.
În paralel, spitalele au înregistrat 1.744 cazuri de pneumonie, dintre care 136 au necesitat internare, și 5.258 infecții acute ale căilor respiratorii superioare, 38 dintre pacienți necesitând îngrijiri medicale complexe, potrivit datelor DSP Bihor.
În aceeași perioadă din sezonul rece 2023-2024, județul Bihor a raportat peste 50 de cazuri de gripă, cu un singur deces, înregistrat în luna februarie.
Autoritățile sanitare atrag atenția că numărul cazurilor de viroze și gripă este în creștere, mai ales în contextul temperaturilor fluctuante din această iarnă.
Recomandări pentru prevenție
Specialiștii în sănătate publică subliniază importanța măsurilor de prevenție, cum ar fi vaccinarea antigripală, respectarea igienei personale, evitarea aglomerațiilor și prezentarea rapidă la medic, de la primele simptome ale bolii.
Vaccinarea rămâne cea mai eficientă metodă de protecție împotriva formelor severe de gripă, mai ales pentru categoriile de risc, cum ar fi vârstnicii sau persoanele cu afecțiuni cronice.
Facem apel la populație să fie vigilentă și să ia măsuri pentru a se proteja pe ei și pe cei dragi, a adăugat dr. Rahotă.
Crina Dobocan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.