Fals angajat al SRI, trimis în judecată pentru trafic de influență
Persoana în cauză inculpatul G.I.I. s-a recomandat cu numele fals de „Popa Ionel” și a pretins că este angajat al Serviciului Român de Informații (SRI).
Articol editat de cristina.rusu, 31 decembrie 2024, 10:11
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au finalizat urmărirea penală și au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului G.I.I., un bărbat de 47 de ani, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.
Detalii ale cazului
Potrivit rechizitoriului, G.I.I. s-a recomandat cu numele fals de „Popa Ionel” și a pretins că este angajat al Serviciului Român de Informații (SRI).
În această calitate fictivă, spun reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, inculpatul a pretins și primit suma de 9.150 de euro, în perioada iunie 2022 – februarie 2023, de la un denunțător identificat ca H.A.
Banii au fost livrați în șapte tranșe, inculpatul susținând că ar avea influență asupra unor funcționari publici din cadrul SRI, pe care i-a numit „colegi”.
Acesta a lăsat să se înțeleagă că poate interveni în favoarea denunțătorului în cadrul procesului de selecție pentru admiterea la cursurile de licență din cadrul instituției, arată rechizitoriul procurorilor orădeni.
Mai exact, precizează Parchetul Tribunalului Bihor, G.I.I. a promis că va determina funcționarii să îl ajute pe denunțător să treacă de etapele procedurii de încadrare, inclusiv evaluarea CV-ului, interviurile de selecție, testele de evaluare a cunoștințelor și competențelor profesionale, precum și verificările medicale și de securitate prevăzute de legislația în vigoare.
Acțiuni procesuale
Inculpatul a fost inițial reținut, însă ulterior s-a dispus cercetarea sa sub control judiciar. Procurorii au dispus, prin rechizitoriu, disjungerea cauzei cu privire la alte fapte similare care ar fi fost comise de același inculpat.
La desfășurarea anchetei, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor a beneficiat de sprijinul Inspectoratului de Poliție al Județului Bihor – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice.
Dosarul a fost trimis pentru soluționare Tribunalului Bihor, iar judecătorii urmează să analizeze probele și să stabilească vinovăția sau nevinovăția inculpatului.
Parchetul reamintește că trimiterea în judecată reprezintă o etapă procedurală ce constă în finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului către instanță, iar inculpatul beneficiază de prezumția de nevinovăție până la pronunțarea unei decizii judecătorești definitive.
Crina Dobocan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.