Crăciunul pe rit vechi, sărbătorit de ucrainenii din Maramureș
Sărbătoarea începe din seara de ajun, când familiile se reunesc la o masă de post, denumită ‘Cina Sfântă’.
Articol editat de Popovici Ioana, 7 ianuarie 2025, 10:50
Obiceiurile de Crăciun în localitățile din Maramureș cu etnici ucraineni sunt respectate cu strictețe și sunt transmise din generație în generație.
Sărbătoarea începe din seara de ajun, când familiile se reunesc la o masă de post, denumită ‘Cina Sfântă’.
Pe masă tradiția spune că trebuie să fie 12 feluri de mâncare de post, tot atâtea cât numărul apostolilor:
Igor Druleac:
După cum bine știți, în data de șapte ianuarie se sărbătorește la ucraineni pe rit vechi ziua de Crăciun, care este o bucurie foarte mare mai ales pentru copii. Abia așteaptă să meargă la colindat, să facă bradul.
După un post lung, vine Ajunul de Crăciun, seară în care care după obiceiurile noastre se servește numai mâncare de post, 12 feluri mâncare: ciulama de hribe, hribe prăjite, pește prăjit în ulei cu ceapă, sarmale de post, compot de prune, compot de mere, prune uscate, să nu uităm de fiertură de grâu cu miere, ”perohere” în limba ucrineană.
Nu vă spun că în fiecare casă se găsesc şi fripturi și mâncăruri tradiționale, dar de prima dată se servește mâncare de post, 12 feluri, după cei 12 apostoli și cele 12 luni ale anului.
Noi, de obicei în seara de Crăciun, înainte de a ne așeza la masă, dăm de mâncare la animale, le hrănim un pic mai bine față de celelalte zile pentru că este seara de Crăciun, seara nașterii Domnului nostru Iisus Hristos.
Noi ucrainienii, sărbătorim 3 zile de de Crăciun.
În ajunul Crăciunului vin copiii la colindat, abia așteaptă cu steaua. Le dau oamenii mere, pere, mai nou bănuţi. A doua zi umblă persoanele adulte, familiile merg una la alta să colinde la prieteni, la neamuri și în a treia zi se merge pentru pețit.
Se merge și se întreabă: ”Ai otavă de vânzare?”, dacă răspunde cu da, înseamnă că la acea casă există o fată și atunci se pețește. Așa a fost obiceiul.
Masa este pregătită în felul următor : se leagă cu lanțuri picioarele de la masă pentru a arăta unitatea, întregirea familiei să fie și la anul.
Tot așa cum sunt legate picioarele de la masă, așa să fie și familia de unită. După aceea sub fața de masă se pune fân pentru a fi bogat anul viitor care vine, se pun semințe de de grâu, de floarea soarelui și după aceea se pun felurile de mâncare.
Înainte de a începe să se mănânce, familia spune o rugăciune să ne ajute D-zeu să trecem anul ăsta vechi și să intrăm cu bine în cel în Anul Nou.
Azi, după slujba de la biserică, credincioșii așteaptă din nou colindători, printre care se află și tinerii care vin cu Viflaimul.
Ioana Popovici
Radio Sighet poate fi ascultat online, AICI!