Două alimente ne feresc de gripă
Prof. dr. Todor Kantardjiev are un sfat neprețuit.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 8 ianuarie 2025, 12:22
Măsurile împotriva gripei și a virusurilor respiratorii trebuie luate la timp, a afirmat epidemiologul bulgar prof. dr. Todor Kantardjiev, într-un interviu pentru postul bTV.
Potrivit acestuia, în prezent nu sunt prea multe cazuri de gripă în Bulgaria, dar se așteaptă totuși ca numărul acestora să crească.
În luna decembrie, am avut o răspândire mai mică a virușilor, iar acum ne așteptăm la o creștere. În acest moment, gripa se răspândește cel mai repede în Rusia, Moldova și România, va veni și rândul Bulgariei. Sfârșitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie va fi punctul culminant. După acest vârf, cazurile vor scădea brusc, estimează prof. Kantardjiev.
El a mai indicat care sunt simptomele gripei:
Când te îmbolnăvești, simptomele vor apărea în decurs de 24 de ore – temperatură ridicată, iritație în gât, durere în mușchi, articulații. Dacă iei imediat un medicament antigripal prescris de medic, chiar a doua zi, simptomele vor scădea brusc, a spus expertul.
Prof. Kantardjiev a dezvăluit că varza murată și murăturile sunt utile în special în lunile reci.
Oamenii deștepți fac asta – mănâncă varză murată și murături, iar restul nu, pentru că le sună simplist. Asta avem de secole – cel mai verificat mijloc atât ca antioxidanți, cât și ca normalizator al florei intestinale.
O cantitate mică de alcool acționează de asemenea ca antioxidant, în special vinul roșu. Important este să nu se exagereze. O mahmureală severă afectează sistemul imunitar. Până la 50 de grame de alcool nu este dăunător. Fructele pe care le consumăm iarna sunt foarte utile. De asemenea, trebuie luată vitamina D, când nu există soare. Dar nici cu aceasta nu trebuie exagerat.
Am avut cazuri cu ani în urmă de supradozaj cu vitamine – și-au supraîncărcat ficatul. Este periculos să exagerezi cu vitaminele. Este mai bine să le înlocuim cu fructe, legume și somon – nu ne putem supraîncărca organismul cu ele, a adăugat medicul.
Potrivit acestuia, plimbările în aer curat sunt extrem de benefice pentru plămâni, cu excepția cazului în care este ceață.
Când este ceață și o poluare a aerului – nu este bine pentru infecții. Funcțiile de apărare ale plămânului sunt ocupate cu curățarea particulelor. Susțin imunostimulantele, dar nu trebuie luate tot anul, nu este bine. Când este ceață și vă plimbați cu copilul – un fular la gură. E mai bine decât o mască, nu e nevoie să chinuiți copilul cu o mască. Și apoi o să audă copilul vreun doctor vorbind împotriva măștilor și vă va întreba de ce îi puneți masca, a glumit prof. Kantardjiev. (www.standartnews.com)
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.