Primul caz de îmbolnăvire cu HMPV, confirmat în Bihor
Primul caz de îmbolnăvire cu HMPV confirmat în Bihor: O femeie de 67 de ani, internată la Spitalul Județean Oradea.
Articol editat de cristina.rusu, 8 ianuarie 2025, 17:10
În cursul zilei de 8 ianuarie 2025, a fost confirmat primul caz de îmbolnăvire cu virusul metapneumovirus uman (HMPV) în județul Bihor.
Pacienta, o femeie în vârstă de 67 de ani care suferă de multiple comorbidități, este internată în secția de Pneumologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor, unde primește tratament și oxigen.
Boala a debutat pe 26 decembrie 2024, cu simptome respiratorii severe, fiind ulterior confirmată prin test PCR.
Femeia a fost internată pe 4 ianuarie cu insuficiență respiratorie.
Pacienta are comorbidități în antecedente.
Boala a debutat cu simptomatologie respiratorie, iar testul PCR efectuat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor a confirmat infecția cu HMPV.
Atitudinea terapeutică este similară celei pentru cazurile de COVID-19, a declarat medicul Dorel Țîrț, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Bihor.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor, Lisa Crăiuț, pacienta este în stare stabilă, iar tratamentul vizează ameliorarea simptomelor și susținerea funcției respiratorii.
Ancheta epidemiologică
DSP Bihor a demarat o anchetă epidemiologică pentru a identifica sursa infecției, având în vedere că femeia nu a călătorit recent în afara țării.
Virusul metapneumovirus uman (HMPV) aparține familiei Pneumoviridae, aceeași familie din care face parte și virusul sincițial respirator (RSV).
HMPV reprezintă un risc major pentru categoriile vulnerabile, cum ar fi bebelușii, persoanele vârstnice și cei cu un sistem imunitar slăbit.
Simptomele infecției sunt similare cu cele ale gripei:
– Tuse persistentă
– Febră
– Respirație șuierătoare
– Congestie nazală
În cazurile severe, infecția poate duce la bronșită sau alte complicații respiratorii.
Deși este un virus cunoscut, HMPV a fost raportat recent ca având o incidență în creștere în nordul Chinei, în special în rândul copiilor sub 14 ani.
În prezent, nu există un vaccin specific pentru acest virus.
Autoritățile sanitare din Bihor recomandă populației să fie atentă la simptomele respiratorii și să se prezinte la medic la primele semne de boală.
Este esențială respectarea măsurilor de igienă personală și evitarea contactului cu persoanele vulnerabile în cazul apariției simptomelor specifice.
Crina Dobocan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.