Ce efecte are slănina asupra colesterolului
Slănina este cea mai bogată sursă de vitamina D, un nutrient din care majoritatea oamenilor de astăzi au deficit.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 9 ianuarie 2025, 12:00
Un medic dă un răspuns la această întrebare și ne spune cum este corect să mâncăm slănină pentru a avea beneficii maxime pentru sănătate.
Multora le place să mănânce slănină. Și unii cu siguranță adaugă usturoi, relatează dr. Elena Solomatina. Dar, în același timp, întrebarea rămâne actuală: este acceptabilă o astfel de combinație? Ne va dăuna sănătății?
Specialistul spune următoarele: pe lângă faptul că aceste două produse oferă o senzație foarte plăcută ca gust, slănina și usturoiul ajută la eliminarea mai eficientă a colesterolului.
În plus, aceste alimente în combinație au un efect bun asupra activității inimii și ficatului și contribuie la apariția unui efect coleretic.
Din cele mai vechi timpuri, strămoșii noștri foloseau ca tip de medicament: tratau boli legate de ficat, plămâni, articulații și o foloseau și pentru durerile de dinți.
Oamenii de știință spun: avantajul unturii este că conține multe oligoelemente utile organismului. Dacă slănina este consumată împreună cu ceapa, care este bogată în substanțe utile, atunci puteți elimina mai eficient toxinele din organism și, în același timp, puteți întări sistemul imunitar, potrivit dr. Solomatina.
Dar acest produs trebuie consumat cu moderație, cel mult 50 de grame odată.
Important e ca cu patru ore înainte și patru ore după ce consumați slănină, să nu mâncați alte alimente. Dacă faceți asta, atunci slănina vă va aduce beneficii maxime și, în primul rând, va avea efect benefic asupra sănătății dvs.
Slănina este cea mai bogată sursă de vitamina D, un nutrient din care majoritatea oamenilor de astăzi au deficit. Nivelurile acesteia scad drastic în timpul anotimpurilor mai reci, când suntem mai puțin expuși la lumina soarelui. Acest lucru are un efect dăunător asupra stării de spirit, imunității și bunăstării. Vitamina D joacă un rol important în creșterea, funcționarea sistemului nervos, sănătatea reproducerii și funcția imunitară. Iar conținutul său ridicat în organism reduce riscul de a dezvolta cancer, boli cardiovasculare și infecțioase.
Colina este un alt nutrient important care nu se găsește în cantități mari în alte alimente. Doar 10% din populație primește suficientă colină din dietă. Potrivit unui studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Arizona, această substanță reduce riscul de apariție a bolilor de inimă și a bolii Alzheimer. De asemenea, ajută la eliminarea colesterolului cu densitate scăzută din ficat, iar deficitul acesteia poate duce la acumularea de grăsime. Colina din bacon variază de la 102 la 399 mg per cană (200 g), în funcție de rasa de porc din care provine. (https://www.actualno.com)
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.