Solidaritate pe pauză: promisiune amânată pentru persoanele cu dizabilităţi
Amânarea cu un an a indemnizaţiei de solidaritate va afecta persoanele cu dizabilităţi care sunt deja la pensie.
Articol editat de cristina.rusu, 9 ianuarie 2025, 15:46
Printre cei afectaţi de „ordonanţa trenuleţ” sunt şi persoanele cu dizabilităţi. Indemnizaţia de solidaritate, intrată în vigoare în urmă cu mai puţin de o lună, e acum pusă pe modul aşteptare, implementarea sa fiind amânată cu un an.
Legea pensiilor a adus anul trecut surprize neplăcute pentru persoanele cu dizabilităţi, care şi-au văzut pensiile diminuate cu până la 80%.
Două proteste au avut loc la Bucureşti în septembrie 2024, în urma cărora Guvernul a propus o indemnizaţie de solidaritate egal cu creşterea valorii punctului de referinţă.
Adică persoanele cu dizabilităţi ar primi aceeaşi creştere pe care o primesc toţi pensionarii din România, nu vor avea pensiile plafonate pentru 10-15 ani aşa cum s-ar fi întâmplat dacă se respecta doar legea pensiilor.
Indemnizaţia de solidaritate a fost adoptată oficial la sfârşitul anului trecut şi ar fi trebuit să fie acordată din ianuarie, apoi însă a venit „ordonanţa trenuleţ”.
Printre măsurile pe care le conţine documentul regăsim îngheţarea sumelor aflate în plată la nivelul lunii noiembrie 2024, inclusiv pensiile și indemnizațiile pentru persoanele cu handicap, precum şi amânarea cu un an a implementării indemnizaţiei de solidaritate.
Pentru că dacă nu există indexarea pensiilor, nu va exista nici mecanism compensatoriu, explică Florentin Rădulescu, preşedintele filialei clujene a Asociaţiei Nevăzătorilor din România.
Acesta acuză Guvernul că a creat situaţia de faţă prin creşterea nesustenabilă a pensiilor acordată din motive electorale:
Constatăm că însăşi Legea 360, care prevedea un mecanism de indexare automată a pensiilor, nu se aplică aşa cum ar fi trebuit.
Şi asta ne surprinde, pentru că premierul a afirmat că nimeni nu-şi va mai permite să modifice pensiile după bunul plac.
În Legea 360 era o formulă de creştere a pensiilor care ţinea cont de nişte indicatori economici, precum inflaţia din anul precedent şi 50% din salariul mediu.
Legea care ne dădea dreptul la indexare era venită ca o compensaţie pentru această pierdere pe Legea 360. Dar dacă legea nu se aplică, automat nici nouă nu ni se va da această indexare.
Noi am cerut să nu fim excluşi de la indexări, dar acum constatăm că toată populaţia are de suferit.
De fapt Guvernul a făcut nişte creşteri de pensii anul trecut pe motiv electoral; acestea se dovedesc nesustenabile şi au ajuns să afecteze creşterea care ar fi trebuit să se întâmple pentru toată lumea, Florentin Rădulescu.
Daniela Tontsch, preşedinta Consiliului Naţional al Dizabilităţii din România, a solicitat un aviz negativ al ordonanţei trenuleţ în Consiliul Economic şi Social.
Aceasta consideră că amânarea termenului contravine scopului declarat iniţial, adică de a asigura un trai decent şi de a reduce vulnerabilitatea şi sărăcia pentru această categorie socială.
Întâi de toate sunt nemulţumită de faptul că nu a fost elaborat un act normativ care să fie pus în transparenţă, la care să lucrăm împreună.
O indemnizaţie nu e soluţia potrivită, pentru că are scopul de a completa nişte venituri, nu de a le înlocui pe cele anulate.
Nu sunt convinsă că se va acorda până la urmă, eu cred că a fost doar o manevră de distragere în perioada electorală, Daniela Tontsch.
Amânarea cu un an a indemnizaţiei de solidaritate va afecta persoanele cu dizabilităţi care sunt deja la pensie.
În schimb, rămâne valabilă acordarea punctelor de sprijin pentru persoanele cu handicap grav şi accentuat care se pensionează după 1 ianuarie 2025.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.