Suplimentele alimentare pot avea efecte negative asupra sănătăţii
Suplimentele lăudate pentru diversele lor beneficii pentru sănătate pot avea mai mult efecte negative decât pozitive.
Articol editat de cristina.rusu, 11 ianuarie 2025, 12:00
Suplimentele alimentare, consumate de milioane de oameni din întreaga lume, pot creşte riscul de cancer, avertizează un nutriţionist celebru.
Suplimentele lăudate pentru diversele lor beneficii pentru sănătate pot avea mai mult efecte negative decât pozitive, afectând funcţia ficatului, provocând pietre la rinichi şi chiar crescând riscul de cancer, explică nutriţionistul american Nicole Andrews.
Mulţi dintre noi recurg la suplimente precum oţetul de mere, colagenul, gelurile pentru piele/păr/unghii, curcuma şi vitamina C pentru soluţii rapide.
Dar ştiaţi că dozele excesive pot provoca mai multe daune decât beneficii?
Ca nutriţionist al pacienţilor cu cancer, vă spun că utilizarea suplimentelor pentru sănătate poate duce la dezechilibre şi chiar poate creşte riscul de cancer, în unele cazuri, a avertizat aceasta.
Primul supliment din lista sa de suplimente inutile şi potenţial periculoase sunt capsulele cu oţet de mere.
O căutare rapidă pe internet ar putea să vă facă să credeţi că oţetul de mere este panaceul perfect, cu afirmaţii care sugerează că poate ajuta la pierderea câtorva kilograme în plus şi la controlul tensiunii arteriale ridicate. Totuşi, acesta creşte riscul de cancer, a explicat expertul, adăugând că suplimentele alimentare nu sunt reglementate ca medicamente, ceea ce înseamnă că nu ştim dacă fac ceea ce promit.
În schimb, specialistul în nutriţie le recomandă pacienţilor săi să bea apă cu lămâie sau să consume alimente fermentate, precum kimchi sau varză murată, dacă doresc să regleze digestia.
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.