12 ianuarie – Ziua persoanelor roșcate și Ziua Marțipanului!
Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare
Articol editat de cristina.rusu, 12 ianuarie 2025, 00:00
Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar.
Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.
Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.
Ziua aprecierii faţă de persoanele roşcate
Doar aproximativ 2% din populaţia lumii are părul roşcat natural, un procent foarte mic, ceea ce demonstrează caracterul aparte al acestei trăsături fizice.
De altfel, în vremuri străvechi, în anumite regiuni, persoanele roşcate, cu tenul deschis la culoare şi ochi albaştri sau verzi, erau considerate sfinte, deoarece se credea că au furat focul de la zei şi şi-au impregnat nuanţa acestuia în păr.
Părul roşcat este asociat, de obicei, cu Irlanda.
Cu toate acestea, există descoperiri arheologice şi scrieri vechi conform cărora roşcaţii au trăit şi în alte zone, precum Asia sau Grecia, aşadar „rădăcinile” părului roşcat sunt mai extinse decât se crede în general.
O altă caracteristică a persoanelor roşcate este aceea că, odată cu înaintarea în vârstă, părul lor devine alb-argintiu, nu gri şi apoi alb.
Acest lucru se datorează faptului că firele roşcate îşi păstrează pigmentul natural mai mult timp decât părul de alte culori.
Din păcate, de-a lungul timpului, persoanele roşcate au fost vizate şi de discriminare şi abuzuri.
Pentru a celebra această zi, Derek Forgie îi încurajează pe toţi să îşi arate aprecierea faţă de „roşcaţii lumii”, spre exemplu prin a le oferi dulciuri, flori, o îmbrăţişare ori un sărut.
Ziua marţipanului
Obţinut din zahăr şi migdale, marţipanul este unul dintre cele mai iubite dulciuri din lume.
De aceea are şi o zi care îi este dedicată, iniţiată în Statele Unite şi însoţită de hashtag-ul #MarzipanDay.
Pasiunea pentru marţipan nu derivă doar din faptul că este deosebit de gustos, ci şi extrem de maleabil, ceea ce îl face ingredientul perfect pentru o gamă largă de produse de cofetărie, de la praline la torturi de nuntă.
Acest produs zaharos poate fi colorat şi transformat în diverse forme, existând chiar şi specializarea de cofetar modelator de marţipan.
Astfel, pasiunea este ridicată la rang de artă, talentul în modelarea marţipanului fiind recompensat în concursuri organizate în diverse regiuni ale lumii.
Pentru că este întâlnit în bucătării din lumea întreagă, istoria marţipanului este extrem de controversată, numeroase regiuni revendicându-i originile.
Potrivit unor izvoare istorice, marţipanul ar fi ajuns în Europa din Persia şi ar fi fost ulterior transportat în oraşele care alcătuiau Hansa, sau Liga Hanseatică.
Astăzi, marţipanul este un ingredient prezent în numeroase preparate tradiţionale din ţări precum Spania, Italia, Portugalia, Grecia, Cipru, Belgia, Ţările de Jos, Germania (în special în Lubeck), Austria, Marea Britanie, Elveţia, Danemarca, Suedia, Norvegia, Estonia – capitala Tallinn se mândreşte cu un muzeu dedicat istoriei şi utilizării marţipanului, Siria, Iran, SUA (în special în sud) sau unele regiuni din Asia.
Agerpres
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.