A devenit obligatorie colectarea separată și reciclarea deșeurilor textile
Nu mai avem voie să aruncăm hainele vechi, lenjeriile de pat, cuverturile, covoarele, prosoapele sau orice alte materiale textile la care vrem să renunțăm, în aceleași tomberoane cu gunoiul menajer!
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 13 ianuarie 2025, 12:08 / actualizat: 13 ianuarie 2025, 13:22
Începând de la 1 ianuarie fiecare dintre noi suntem obligați să colectăm separat și să reciclăm hainele vechi și alte materiale textile – lenjerii de pat, prosoape, cuverturi, cârpe sau covoare.
Deșeurile textile trebuie colectate separat și reciclate. Măsura vine în urma unei directive a Uniunii Europene care le cere statelor membre să reducă poluarea generată de industria textilă.
Pentru îndeplinirea acestei obligații, autoritățile contractante, adică primăriile sau mai bine zis consiliile locale, trebuie să modifice contractele de delegare a serviciului public de salubritate, astfel încât să prevadă colectarea separată a deșeurilor textile.
Dacă această colectare selectivă a deșeurilor textile se va face de la fiecare asociație de proprietari și gospodărie în parte sau în cadrul unor puncte de aport voluntar, va decide fiecare autoritate locală. Desigur, acest lanț ar trebui completat de reciclatori de materiale textile.
Noile reglementări prevăd în sarcina producătorilor sau importatorilor de îmbrăcăminte obligația de a finanța sisteme de colectare și reciclare a produselor textile.
Aceste costuri suplimentare cu sistemele de colectare și reciclare a textilelor ar putea duce la creșteri ale prețurilor la îmbrăcăminte.
Președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari, Mihai Mereuță, spune că noua reglementare privind colectarea selectivă a textilelor a generat un val de reacții în mai multe țări europene, precum Austria și Italia:
Este în toată Europa, ca o furtună, de la 1 ianuarie, colectarea deșeurilor acestea…hainele. Este, tot așa, obligatorie, nu mai ai voie să pui (… în gunoiul menajer n.r.). Și peste tot am văzut – și în Austria și în Italia, am să mă uit și in Slovenia, am văzut că e o agitație pe tema asta și pe buletinele de știri… ”
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.