”Maramureș – bucătărie fără frontiere” I AUDIO
Este al treilea proiect de acest gen după ”Maramureș – GastroEtnoArt” și ”Simte gustul Maramureșului”.

Articol editat de Popovici Ioana, 13 ianuarie 2025, 12:46
Un nou proiect gastronomic va fi derulat de către Muzeul Maramureșean din Sighetu Marmației, ”Maramureș – bucătărie fără frontiere”.
Scopul principal al acestor proiecte își propune să păstreze vie tradiția culinară a regiunii noastre și să o transmită mai departe tuturor celor interesați.
Fiecare proiect în parte a fost îndreptat către o anumită zonă a județului, iar acesta din urmă abordează Valea Tisei, cu sate în care trăiesc mai multe etnii, atât români, cât și ucraineni și maghiari.
Ce înseamnă mai exact proiectul ”Maramureș – bucătărie fără frontiere” și cum se va derula ne-au spus muzeografii Nicoleta Nemeș și Dănuța Boboșan:
Dănuța Boboșan:
Acest nou proiect ”Maramureș – bucătărie fără frontiere” de fapt, întregește celelalte proiecte ale noastre. Noi am cules cumva rețete de pe fiecare vale a Maramureșului și de data aceasta o să ne ocupăm de Valea Tisei, cu localitățile aferente, de la Lunca la Tisa, până la Teceul Mic sau Piatra. Fără frontiere, pentru că de data aceasta am ales opt localități corespondente a localităților din România, localități din Ucraina de pe partea dreaptă a Tisei, de la Bocicoi până la Teceul Mare, Apșa de Sus, Apșa de Mijloc, Slatina, Apșa de Jos, Slatina, Biserica Albă. De aceea, cumva, de data aceasta va fi un Maramureș fără frontiere.
Ce se va întâmpla mai exact în cadrul proiectului? Am înțeles că vor fi organizate, ca și la celelalte proiecte, ateliere gastronomice.
Nicoleta Nemeș:
Da, dar pe lângă aceste ateliere gastronomice, care sunt doar o activitate a proiectului nostru, activitatea principală, să spunem, este cercetarea și recuperarea culturii gastronomice din această sub-zonă etnografică de care pomenea colega mea, cercetare care se va concretiza într-o carte. Am intitulat-o 1001 de rețete tradiționale.
Dănuța Boboșan:
Da, e o provocare să găsim 1001 rețete tradiționale, să nu le repetăm sau să nu fie cumva aceeași rețetă. Cartea va conține rețete tradiționale din întreg Maramureșul, inclusiv din aceste localități din Ucraina.
Nicoleta Nemeș:
Da, și pe lângă această carte vom proiecta, vom crea o sobă interactivă la Muzeul Etnografic al Maramureșului Francisc Nistor. Prin aceasta, copiii sau cei interesați vor putea să gătească interactiv rețete, câte o rețetă a fiecărei etnii prezentate de către o socăciță. Deci ei vor avea ingredientele pe un touch și vor pregăti rețeta după cum va fi prezentată de către socăcițe. Sperăm să avem deschidere din partea doamnelor din aceste localități. Ne dorim foarte mult acest lucru pentru a putea să ducem proiectul la sfârșit.
Oricum aveți experiență cu proiectele anterioare și nu cred că asta va fi o problemă.
Dănuța Boboșan:
Da, avem deja cunoștințe și relații, ca să zic așa între bătrânele satelor. Ele în principiu sunt foarte încântate, acuma să vedem când ajungem încolo și le filmăm. Sunt foarte încântate să transmită rețetele și modul de a găti tradițional cu care erau obișnuite, deci chiar e o reală încântare pentru ele să transmită aceste informații.
Referitor la workshopuri, aș mai adăuga că de data aceasta vom avea patru la număr, cu temă. Am ales să vorbim și să le transmitem copiilor informații despre pâine, despre murături, gemuri, compoturi. Deci cum se puneau murăturile, cum se pun legumele și fructele la uscat. Adică aceste îndeletniciri care, cumva, s-au pierdut. Adică nu mai pune nimeni fructe la uscat, dar era o întreagă tehnică și un întreg eveniment, inclusiv uneltele folosite.
Nicoleta Nemeș:
Țin să precizez că aceste activități vor fi interactive și vor participa copii, o să avem și parteneri de la Centrul de Educație Incluzivă Sighet. Au fost partenerii noștri și la celelalte proiecte, le-au plăcut toate activitățile și ne-am gândit că ar fi un lucru bun să îi implicăm în continuare. Vom fi ajutați de studenții și de masteranzii de la UBB, Extensia Sighetu Marmației, care vor participa la toate demonstrațiile de artă culinară susținute de socăcițe.
Pe lângă copiii, vizitatorii care vor fi în Muzeul Satului vor fi așteptați cu drag să ia parte la aceste ateliere și să ajute și ei la prepararea a ceea ce vom avea în atelierul din ziua respectivă.
Atelierele vor fi pe perioada verii. Le-am gândit așa pentru a putea avea public vizitator și să fie și turiști. Vor fi de undeva din iunie până în septembrie. Încă nu știm care săptămână din lună, dar vor fi anunțate toate atelierele.
Proiectul ”Maramureș – bucătărie fără frontiere” se va derula în perioada februarie – septembrie 2025 și va aduce împreună tradiții culinare și povești de viață din Maramureșul istoric.
Este despre mâncăruri care nu cunosc granițe și despre oameni care își împărtășesc bucatele cu drag, au precizat reprezentanții Muzeului Maramureșean.
Ioana Popovici
Radio Sighet poate fi ascultat online, AICI!