Clujul și presa interbelică
(interviu cu istoricul Felix Ostrovschi)
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 14 ianuarie 2025, 11:14
Am intrat pentru prima oară în subsolul marii biblioteci care adăpostește o adevărată comoară. Este o vastă colecție de presă scrisă, pe baza căreia istoria mi s-a așternut în fața ochilor. E greu să-ți imaginezi că cineva ar putea citi într-o viață toate acele ziare vechi. Și totuși…
Felix Ostrovschi nu doar că le-a citit, ci și creionează povești pe baza lor. Spune despre el că este în primul rând bibliotecar la Biblioteca Centrală Universitară ”Lucian Blaga”. În al doilea rând îi place să se considere istoric și cercetător. În al treilea rând, unii îl mai ”onorează cu titlul de scriitor”, după cum afirmă chiar el. Și cum presa adunată de-a lungul anilor la BCU l-a inspirat, a scris deja câteva cărți: ”Faptul divers în Clujul interbelic. Trăire și simțire prin presa vremii.”, ”Zidire și devenire. Cartierele Clujului în 1937.”, ”Vremea vremurilor. Oamenii sub povara extremelor.” și ”Despre iubire ca fapt divers. În sala pașilor pierduți.”
Felix Ostrovschi: Unii cred că doar în timpul regimurilor totalitare cenzura a intervenit cu foarfeca și a tăiat anumite articole din ziare. Nu-i nici pe departe așa. Cenzura a funcționat întotdeauna (…).
Istoria nu este o sumă de date, de cifre. Istoria este o poveste a fricii, o poveste a tragediei, o poveste a încercărilor. Da, este și o poveste a iubirii oamenilor. S-o lăsăm așa cum este; atunci când încercăm să intervenim mai didactic și mai științific în această poveste, nu facem decât să-i denaturăm sensul și să-i îndepărtăm pe copii de istorie (…).
Vă invităm să ascultați interviul realizat de Alina Vigoniuc cu istoricul Felix Ostrovschi:
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.