Grevă japoneză în instituţii de cultură din toată ţara
În Cluj-Napoca, angajaţii Muzeului de Artă şi cei ai Muzeului de Istorie a Transilvaniei s-au alăturat acţiunii de protest.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 15 ianuarie 2025, 12:21
Angajaţii bibliotecilor şi muzeelor au intrat astăzi în grevă japoneză, pentru a atrage atenţia asupra problemelor grave cu care se confruntă sectorul cultural. Aceştia solicită în primul rând egalizarea salariilor, dar şi deblocarea posturilor vacante în instituţiile de cultură, care nu-şi pot desfăşura activitatea din lipsă de personal.
Miercuri, 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naţionale, angajaţii mai multor muzee şi biblioteci din întreaga ţară protestează purtând banderole albe, exprimându-şi nemulţumirea faţă de măsurile care au condus la precarizarea condiţiilor de muncă în sectorul cultural. Marta Grosu, preşedinte al Sindicatului Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga” (SindBib), sintetizează principalele nemulţumiri:
Principala nemulţumire este aceea că ordonanţele acestea succesive plafonează an de an nivelul salariului minim la care se calculează şi salariile noastre şi indemnizaţia de hrană, care sunt plafonate la nivelul anului 2018. Guvernele au prorogat, prin diferite ordonanţe de urgenţă, la fiecare sfârşit de an prevederile legii salarizării (153/2017) şi astfel s-a ajuns la diferenţe foarte mari de salarii în cadrul diferitelor familii ocupaţionale, Marta Grosu.
Cea mai mare problemă o reprezintă diferenţele salariale între angajaţii care desfăşoară activităţi similare, dar care se află în subordinea unor ministere diferite.
Bibliotecarii şi muzeografii cer egalizarea salariilor angajaţilor din muzee şi biblioteci cu grila omonimă din familia ocupaţională Cultură, sau uniformizarea salarizării între instituţiile culturale sub autorităţi diferite. Mă refer aici la Ministerul Culturii şi la Ministerul Educaţiei. De fiecare dată când se măresc salariile profesorilor, se măresc şi salariile personalului auxiliar. Un bibliotecar are un salariu net între 3000-4000 lei, dar în şcoli sunt diferenţe între 500-1000 lei faţă de această sumă, Marta Grosu.
Printre revendicările bibliotecarilor şi muzeografilor se numără:
– Alocarea a 1% din PIB pentru cultură;
– Plata orelor suplimentare;
– Stoparea politizării procesului de recrutare în instituţiile culturale;
– Asigurarea unor condiţii de muncă decente, având în vedere starea precară a unor clădiri ale instituţiilor culturale;
– Recunoaşterea culturii ca domeniu esenţial pentru proiectul
de ţară.
În Cluj-Napoca, angajaţii Muzeului de Artă şi cei ai Muzeului de Istorie a Transilvaniei s-au alăturat acţiunii de protest.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.