Planul financiar pentru 2025. Plata datoriilor, o prioritate!
E timpul să începem să planificăm financiar lunile care urmează.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 15 ianuarie 2025, 10:51
Bine te-am găsit la Financiaria, rubrica de educație financiară care te ajută să fii pe plus cu banii tăi.
Cu primele săptămâni care au trecut deja din Noul An, e timpul să începem să planificăm financiar lunile care urmează.
Dacă ți-ai promis să mergi mai des la sport sau să renunți la obiceiurile mai puțin sănătoase, înseamnă că ai deja un plan de An Nou. Cum ar arăta însă planul tău dacă în următoarele 12 luni ți-ai propune să îți plătești toate datoriile și, de ce nu, să pui și niște bani deoparte? La nivel global, 77% dintre oameni au avut, anul trecut, cel puțin un tip de datorie, fie că vorbim aici de credite ipotecare, credite de consum sau împrumuturi pe termen scurt. Obișnuim să vorbim mult mai des, chiar și aici, în rubricile Financiaria, despre investiții, însă tind să cred că momentul în care îți plătești ultima rată are o însemnătate aparte.
Despre dobânzi și datorii
Așadar, astăzi vorbim despre dobânzi și datorii și toate celelalte rubrici din luna ianuarie le voi dedica acestui subiect, pentru că m-aș bucura să știu că anul acesta îți propui, înainte de toate, să scapi de împrumuturi.
Ce trebuie să știm de la început este că orice sumă pe care o împrumutăm are o dobândă și o perioadă maximă de rambursare. Spre exemplu, dacă am împrumuta astăzi o sumă de 100.000 de lei din bancă, cu o dobândă de 8.15%, am plăti o rată lunară de aproximativ 2,170 de lei, timp de 5 ani de zile și am rambursa băncii aproximativ 127,000 de lei, la finalul celor 5 ani de creditare. Din cei 2,170 de lei plătiți în prima lună, 1,350 de lei merg spre plata creditului, 680 de lei reprezintă dobânda și 130 de lei reprezintă asigurările. Dacă rata noastră este fixă, suma lunară care va merge spre plata creditului propriu zis – respectiv a așa numitului principal va crește treptat, în timp ce sumele aferente dobânzilor și asigurărilor vor scădea.
Cum afli ce sume merg lunar spre plata principalului și a dobânzilor aferente creditului și când trebuie să plătești următoarea rată? Nimic mai simplu: mergi la orice sucursală a băncii tale și soliciți un scadențar.
Ce aș vrea să înveți din rubrica de astăzi?
Poate nu știai, dar orice sumă de bani pe care o plătești anticipat băncii este scutită de dobândă și achită direct principalul, respectiv suma pe care ai împrumutat-o. Astfel, chiar și 200, 500 sau 1,000 de lei pe care îi plătești în plus băncii, peste ratele prevăzute lunar în scadențar, nu sunt purtătoare de dobândă și îți vor oferi fie posibilitatea de a diminua rata lunară pe care o achiți băncii, fie să reduci perioada creditului.
Orice credit are o perioadă maximă de rambursare, precum și o perioadă minimă, care este, de cele mai multe ori, de 6 luni. Chiar dacă banca îți oferă posibilitatea să închizi creditul în 6 luni, e destul de greu să poți să faci plăți anticipate atât de mari într-un timp atât de scurt. Ce este însă extrem de important este să ai un plan de plată anticipată a unor sume de bani, chiar dacă vorbim de sume mici. Orice plată în plus te ajută să scapi de credit mai repede și de ce să păstrezi un credit 10 ani atunci când poți să îl achiți în 7?
Discutăm mai multe despre dobânzi și credite grupul de Facebook Investește Inteligent. Portofoliu de Investitor și pe Financiaria.ro.
La radio ne auzim miercurea viitoare, atunci când îți voi spune de ce nu sunt bune și mai ales, cum poți scăpa de datoriile pe termen scurt.
Până data viitoare, să fie cu folos și cu spor la investit!
Flavian Cătălin Pah, consilier de investiții
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.