Ziua Culturii Naționale la Sibiu
Zi cu totul specială în instituțiile de cultură sibiene!
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 15 ianuarie 2025, 12:51
Ziua Culturii Naționale este sărbătorită intens la Sibiu, iar dacă vă aflați în orașul de pe Cibin miercuri, vă prezentăm cele mai interesante activități pentru după amiaza de 15 ianuarie:
Biblioteca Astra din Sibiu
- La ora 17:00, la Compartimentul Arte al bibliotecii este programată vizionarea filmului documentar „Eminescu, călătorie virtuală în absolut”, proiecție prilejuită de împlinirea a 175 de ani de la nașterea marelui poet român. Regia documentarului din anul 2000 este semnată de Anca Damian, iar vocile actorilor Ion Caramitru, Adrian Pintea și Dan Condurache însoțesc auditoriul în incursiunea poetică.
- „Intelectualii români, între realizări remarcabile și angajamente ideologice” este titlul dezbaterii desfășurate la American Corner Sibiu, începând cu ora 18:00. Aceasta face parte din seria ConferințeleASTRA și pune în discuție modul în care au fost și sunt percepuți oamenii remarcabili din România. Invitații, prof. univ. Mihaela Miroiu, artistul Dan Perjovschi, scriitorul și profesorul Radu Vancu și moderatorul Răzvan Pop, director al Bibliotecii ASTRA Sibiu aduc în atenția publicului problematica implicării intelectualilor români în diverse ideologii politice sau sociale și impactul asupra operei și receptării acesteia de către societate. Responsabilitatea socială și culturală a intelectualilor; presiunea conformismului ideologic și libertatea de exprimare; neutralitatea din punct de vedere ideologic a intelectualilor; provocările și riscurile implicării în mișcări politice sau sociale; activismul intelectual ca formă de trădare a obiectivității; influența implicării politice sau sociale asupra percepției propriei persoane sau opere sunt câteva dintre subiectele abordate în cadrul dezbaterii.
Muzeul Astra în aer liber
- Cu ocazia Zilei Naționale a Culturii cel mai mare muzeu în aer liber din Europa își deschide porțile gratuit astăzi pentru toți cei care vor să îi treacă pragul
- Muzeul expune în premieră un costum și o cămașă etalon din patrimoniul său în dialog cu 122 de cămăși cusute în perioada 2018-2024, după planșele din albumele realizate de personalitățile marcante ale începutului de secol XX – Elisa Brătianu (1943) și de Elena C. Cornescu (1906).
Zi cu totul specială pentru Muzeul Brukenthal
În data de 9 iulie 1869, la vârsta de 19 ani, Mihai Eminescu, a vizitat colecțiile Societății Ardelene de Științele Naturii din Sibiu – Siebenbürgischer Verein für Naturwissenschaften zu Hermannstadt, colecții care ulterior au stat la baza inaugurării Muzeului de Istorie Naturală din Sibiu în 1895.
Vizita a fost consemnată în Registrul de vizitatori al Societății, unde acesta a semnat. Ulterior, la data de 2 octombrie, Eminescu a plecat în Viena, unde s-a înscris la Facultatea de Filozofie.
Muzeul de Istorie Naturală din Sibiu, compartiment al Muzeului Național Brukenthal, vă invită să sărbătoriți alături de noi Ziua Culturii Naționale și să cunoașteți patrimoniul de istorie naturală etalat în cadrul muzeului nostru, patrimoniu admirat odinioară și de către luceafărul poeziei române.
Doar în data de 15 ianuarie este expus în incinta muzeului Registrul de vizitatori al Societății din 1869, unde puteți regăsi semnătura tânărului Mihai Eminescu.
George Nedea (Radio Antena Sibiului)
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.