Creștere alarmantă a numărului de infecții respiratorii
În județul Bihor a crescut semnificativ numărul de cazuri de infecții respiratorii în săptămâna 6-12 ianuarie, conform datelor centralizate de DSP Bihor.
Articol editat de cristina.rusu, 16 ianuarie 2025, 11:08
Numărul de cazuri de infecții respiratorii acute în județul Bihor a crescut semnificativ în săptămâna 6-12 ianuarie 2025, conform datelor centralizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bihor.
Deși valorile înregistrate rămân în limitele specifice sezonului, ritmul accelerat al creșterii suscită îngrijorare, spune dr. Daniela Rahotă, directorul executiv al DSP Bihor.
În perioada analizată de DSP Bihor, au fost raportate 4.944 cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare, aproape triplu față de săptămâna anterioară, când au fost înregistrate 1.891 de cazuri.
Deși numărul rămâne sub cel din aceeași săptămână a sezonului anterior (5.810 cazuri în ianuarie 2024), creșterea bruscă atrage atenția asupra necesității măsurilor de prevenție.
Pneumonii și bronhopneumonii
Cazurile de pneumonii și bronhopneumonii au înregistrat, de asemenea, o creștere considerabilă: 1.296 cazuri în ultima săptămână, comparativ cu 519 cazuri în săptămâna precedentă.
Totuși, acest număr este ușor mai mic față de aceeași perioadă a sezonului trecut – 1.310 cazuri.
De la începutul sezonului rece, în octombrie 2024, și până la 12 ianuarie 2025, au fost confirmate prin teste PCR 25 de cazuri de gripă în județul Bihor, mai precizează dr. Daniela Rahotă.
Din păcate, două dintre aceste cazuri s-au soldat cu decese. Este vorba de un bărbat de 72 de ani din Oradea, cu comorbidități (decedat în 28 decembrie 2024) și o femeie de 62 de ani din Oradea, de asemenea cu comorbidități. Decesul femeii a survenit în 12 ianuarie 2025.
Vaccinarea antigripală, un mijloc de prevenție
DSP Bihor raportează că în sezonul actual 2024/2025 s-au vaccinat 20.292 de persoane împotriva gripei, un număr mai mare față de sezonul precedent, când s-au vaccinat 19.382 de persoane vaccinate.
Pentru a limita răspândirea infecțiilor respiratorii specifice sezonului de iarnă, DSP Bihor reamintește populației câteva măsuri minime de protecție sanitară:
– Igiena mâinilor (spălarea regulată cu apă și săpun);
– Protecția în cazul strănutului. DSP recomandă utilizarea șervețelelor de unică folosință sau strănutul în pliul brațului.
– Aerisirea încăperilor
– Evitarea aglomerațiilor și purtarea măștii în transportul public sau unități sanitare.
– Izolarea bolnavilor
Acoperiți-vă nasul și gura cu un șervețel atunci când strănutați și aruncați-l după utilizare.
Nu reutilizați batistele sau șervețelele.
Virusul gripei și alte virusuri respiratorii pot supraviețui temporar în afara corpului, astfel încât vă puteți infecta atingând batiste și șervețele utilizate.
Dacă nu aveți un șervețel disponibil, strănutați acoperindu-vă în totalitate nasul și gura cu pliul brațului;
Aerisiți zilnic încăperile în care desfășurați activități.
Evitați locurile aglomerate , iar dacă acestea nu pot fi evitate, este recomandată purtarea măștii de protecție în mijloacele de transport în comun, în unitățile sanitare etc.
Stați acasă când sunteți bolnav. Dacă vă simțiți mai rău, solicitați ajutor medicului dumneavoastră de familie.
Nu duceți copilul în colectivitate și în alte locuri aglomerate dacă are semne și simptome de gripă, până la dispariția acestora și adresați-vă medicului de familie pentru recomandările necesar a fi urmate, a recomandat dr. Daniela Rahotă.
Reprezentanta DSP Bihor spune că vaccinarea antigripală rămâne cea mai eficientă metodă de protecție împotriva gripei.
Crina Dobocan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.