Orașul în care încărcarea mașinilor electrice nu mai e gratuită
Această măsură este luată la Baia Mare din 15 ianuarie.
Articol editat de Popovici Ioana, 16 ianuarie 2025, 11:41
În Baia Mare încărcarea mașinilor electrice nu mai e gratuită și se va plăti la toate cele 15 stații publice disponibile pe raza municipiului.
Măsura este aplicată din 15 ianuarie și nu urmărește generarea de profit, ci doar acoperirea costurilor cu energia electrică, comunicații GSM/ GPS și mentenanța stațiilor, se precizează pe site-ul instituției.
În acest fel vor fi reduse cheltuielile publice.
Tarifele percepute sunt de 1,15 lei/kWh, respectiv 1,25 lei/kWh în funcție de tipul de încărcare folosit.
Inițiativa reprezintă o abordare, deja implementată în alte municipii din țară, și susține cetățenii care aleg un transport ecologic, ajutând la îmbunătățirea calității aerului.
În ultimul an, Primăria Municipiului Baia Mare a suportat din bugetul propriu un cost total de 1.048.896,68 lei pentru energia electrică utilizată de stațiile de încărcare, cu plăți lunare defalcate, în medie, între 70.000 și 108.000 lei.
Pentru a răspunde cetățenilor care s-au declarat nemulțumiți de această măsură, primarul Ioan Doru Dăncuș a transmis următorul mesaj:
Vreau să le răspund celor care vor spune că primarul Dăncuș introduce iar taxe și tarife, că nu este normal, etc.
În primul rând, finanțatorul acestor stații, respectiv Uniunea Europeană, ne-a obligat să oferim această gratuitate pe o perioadă determinată de timp, perioadă care a fost împlinită.
În al doilea rând, vă rog să facem cu toții un exercițiu de imaginație și să ne gândim dacă este firesc să existe o astfel de gratuitate, dacă poate fi numită așa, în contextul în care energia electrică consumată a fost plătită până acum din bugetul Primăriei. Adică de către toți băimărenii.
Doar într-un singur an am plătit cu toții peste un milion de lei pentru acest serviciu, cu o medie de 90.000 de lei/ lună.
O altă situație care ne-a fost sesizată de nenumărate ori ține de unii practicanți de ridesharing.
Practic, acești domni își alimentau mașinile electrice gratuit la cele 15 stații, în timp ce pentru mașinile băimărenilor folosite în scop personal nu se găseau locuri libere. Mai apoi acești domni făceau profit.
Ca să ne înțelegem, am spus-o de nenumărate ori: sunt principalul susținător al economiei locale, ai antreprenorilor și a firmelor locale, însă nu pe banii băimărenilor!
Ioana Popovici
Radio Sighet poate fi ascultat online, AICI!