Primele containere pentru colectarea textilelor uzate au fost instalate la Cluj
La Cluj au fost instalate primele 4 containere.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 16 ianuarie 2025, 14:59
Începând cu 1 ianuarie 2025, suntem obligați să colectăm separat hainele vechi și alte materiale textile, cum ar fi lenjeriile de pat, prosoapele, cuverturile sau covoarele.
Această măsură este rezultatul unei directive a Uniunii Europene, care solicită statelor membre să reducă poluarea generată de industria textilă.
La Cluj au fost instalate primele 4 containere, iar Primăria promite să fie de 10 ori mai multe până la sfârşitul lunii februarie.
Containerele pentru textile au fost instalate în Piaţa Flora, Piaţa Grigorescu, Piaţa Hermes şi Piaţa Zorilor. Clujenii pot folosi, de asemenea, centrele de colectare ale Primăriei de pe strada Bucium şi strada Fabricii. Noile containere au fost inaugurate de primarul Emil Boc:
Unele dintre textilele pe care le depunem la aceste containere vor putea fi utilizate de către alţi oameni. Altele vor fi reciclate şi din textile se vor putea face, ştiu eu, huse, lavete, lucruri care se pot face în urma procesului de reciclare.
Vă invit pe toţi, dragi clujeni, să faceţi această schimbare în viaţa noastră. Dacă aveţi un pantof, o cămaşă, o haină pe care nu o mai folosiţi, nu o aruncaţi la coşul de gunoi obişnuit; vă rog să veniţi la aceste centre sau la aceste containere şi să le depuneţi într-o manieră organizată, Emil Boc.
În perioada următoare, vor fi amplasate alte 40 de containere în toate cartierele oraşului, pentru a facilita accesul tuturor locuitorilor. Problema e însă ce se întâmplă după colectare, pentru că momentan România nu dispune de infrastructura de reciclare pe scară largă a materialelor textile, un subiect despre care am discutat la momentul transpunerii directivei europene în legislaţia naţională cu dr. Cristina Modoi, lector la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului din cadrul UBB:
În momentul de faţă deşeurile textile sunt produse în cantitate foarte mare, între cele produse domestic sunt pe primele locuri. Reciclarea în sine este un proces tehnologic, care este şi bun şi rău pentru mediu.
Procesul este bun, că deşeurile nu vor mai ajunge la gropile de gunoi sau nu vor mai fi incinerate, ambele modalităţi de gestionare producând emisii în mediu. Dar reciclarea nu este nici ea un proces extrem de curat: fiind un proces tehnologic, produce de asemenea emisii în mediu.
Nu e deloc uşor să reciclezi textilele şi dacă stau să mă gândesc, cred că încă nu se reciclează la scară foarte mare niciunde. Unele ţări fac o selecţie iniţială, care este foarte importantă, pentru că dacă vă uitaţi pe eticheta textilelor pe care noi le cumpărăm, de obicei avem poliester, bumbac sau vâscoză, dar în amestec.
Aceste componente se pot separa chimic: nu poţi să reciclezi decât o parte din fibrele din amestec şi de obicei mult mai uşor reciclezi fibrele artificiale, Cristina Modoi.
Autorităţile s-au angajat să construiască 26 de instalaţii de reciclare până în 30 iunie 2025.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.