Avem un castel, ce facem cu el?
O întrebare care așteaptă răspunsuri!
Articol editat de cristina.rusu, 17 ianuarie 2025, 10:58
Avem un castel proaspăt restaurat, ce facem cu el? Răspunsuri la această întrebare vom afla la Casa Tranzit, str. Barițiu, nr. 16, din Cluj sâmbătă de la ora 18.00, când vor fi prezentate rezultatele unui proiect de cercetare realizat la Posmuș în județul Bistrița Năsăud.
Castelul din Posmuș, construit în secolul al XVIII-lea a fost preluat de Consiliul județean Bistrița Năsăud și a fost complet renovat și restaurat. În prezent se află în administrarea Complexului muzeal Bistrița-Năsăud.
„Castel Viu. Munca și Oamenii la Posmuș” este un proiect interdisciplinar al Asociației Petrus Italus Trust – Alianța pentru patrimoniul bistrițean realizat cu sprijinul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud și al Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, în parteneriat strategic cu UBB Cluj – Facultatea de Teatru și Film, cu susținerea Primăriei Șieu și a Școlii Gimnaziale Șieu, co-finanțat de AFCN.
În ce a constat această cercetare și care sunt primele concluzii, am aflat de la Miki Braniște, lector universitar la Facultatea de Teatru și Film a Universității Babeș-Bolyai și coordonatoarea întregului proiect.
Puteți asculta interviul aici:
Programul evenimentului de sâmbătă, 18 ianuarie, de la ora 18.00, găzduit de Casa Tranzit, strada Barițiu 16 din Cluj.
𝐎𝐫𝐚 𝟏𝟖:𝟎𝟎 // 𝐋𝐚𝐧𝐬𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐜𝐚̆𝐫𝐭̦𝐢𝐢 „𝐈𝐧𝐟𝐫𝐚𝐬𝐭𝐫𝐮𝐜𝐭𝐮𝐫𝐢 𝐜𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐚𝐥-𝐜𝐨𝐦𝐮𝐧𝐢𝐭𝐚𝐫𝐞. 𝐂𝐚𝐬𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐯𝐢𝐢 𝐢̂𝐧 𝐓𝐫𝐚𝐧𝐬𝐢𝐥𝐯𝐚𝐧𝐢𝐚 𝐫𝐮𝐫𝐚𝐥𝐚̆” 𝐜𝐨𝐨𝐫𝐝𝐨𝐧𝐚𝐭𝐚 𝐝𝐞 𝐌𝐢𝐤𝐢 𝐁𝐫𝐚𝐧𝐢𝐬̦𝐭𝐞 𝐬̦𝐢 𝐈𝐯𝐨𝐧𝐚 𝐓𝐚̆𝐭𝐚𝐫-𝐕𝐢̂𝐬𝐭𝐫𝐚𝐬̦. Prin acest volum colectiv, Infrastructuri cultural-comunitare.
Castele vii în Transilvania rurală, vă invităm să explorăm alături de o parte din autori conexiunea dintre castelul Teleki, satul Posmuș și locuitorii săi.
Volumul arhivează un demers interdisciplinar construit în jurul întrebării: avem un castel reabilitat aflat în proprietate publică, cum poate acesta să devină parte a vieții comunităților rurale care îl înconjoară?
Toate articolele prezente în volum explorează răspunsuri posibile din domenii de activitate diferite, de la antropologie, istorie, etnografie, management cultural, economie sau artă. Publicația a fost realizată în cadrul proiectului Castel Viu.
Artă și Comunitate la Posmuș, prima intervenție culturală realizată în sat între 2023 și 2024.
𝐎𝐫𝐚 𝟏𝟗:𝟏𝟓 // 𝐙𝐢𝐚𝐫𝐮𝐥 – 𝐅𝐨𝐚𝐢𝐚 𝐝𝐞 𝐏𝐨𝐬𝐦𝐮𝐬̦ 𝐬̦𝐢 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐢𝐛𝐮𝐭̦𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐬𝐭𝐮𝐝𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐥𝐨𝐫 (𝐭𝐞𝐚𝐭𝐫𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐞, 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐞, 𝐦𝐚𝐧𝐚𝐠𝐞𝐦𝐞𝐧𝐭 𝐬̦𝐢 𝐚𝐧𝐭𝐫𝐞𝐩𝐫𝐞𝐧𝐨𝐫𝐢𝐚𝐭 𝐜𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐚𝐥) 𝐢̂𝐧 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭𝐮𝐥 „𝐂𝐚𝐬𝐭𝐞𝐥 𝐕𝐢𝐮. 𝐌𝐮𝐧𝐜𝐚 𝐬̦𝐢 𝐎𝐚𝐦𝐞𝐧𝐢𝐢 𝐥𝐚 𝐏𝐨𝐬𝐦𝐮𝐬̦”.
𝐎𝐫𝐚 𝟐𝟎:𝟎𝟎 // 𝐒𝐩𝐞𝐜𝐭𝐚𝐜𝐨𝐥𝐮𝐥 „𝐓𝐞𝐦𝐚 𝐝𝐞 𝐯𝐚𝐜𝐚𝐧𝐭̦𝐚̆”
De: Ioana Dajbog, Miruna Grozav, Alexandru Ceban
Regia: Robert Kocsis
Desene: George Roșu
Coordonator dramaturgie: Alexandra Felseghi
cu Mira Dobrotă, Sabina Lazăr, Ilinca Petra Meșter, Victor Muntean
“Un răspuns la întrebările: ”Dacă ar fi fost, odată ca niciodată, un sat plin de povești și cineva ar fi vrut să le strângă, câte povești ar fi strâns într-o săptămână? Despre ce ar fi fost? Câte veacuri de om ar fi cuprins?”
𝐎𝐫𝐚 𝟐𝟏:𝟑𝟎 // 𝐏𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐟𝐢𝐥𝐦
Prezentarea unei sinteze din filmele realizate împreună cu elevii din Posmuș care au participat la atelierul de dans și de film din cadrul Școlii de Vară, coordonate de Carla Waltner și Daniel Iftene.
𝒐𝒓𝒊𝒄𝒆 𝒇𝒂̆, 𝒏𝒖𝒎𝒂 𝒔𝒂̆ 𝒏𝒖 𝒔𝒕𝒂𝒊
de Sonia Nagy, Daria Gîzdavu, Miruna Grozav
Despre viața de zi cu zi a femeilor din sat, provocările, bucuriile și împlinirile lor. Istorii personale despre diferite tipuri de muncă – de la agricultură și oierit, la îngrijirea familiei și casei sau lucrul manual.
𝑽𝒊𝒖 𝒅𝒆 𝒑𝒆 𝒔𝒕𝒓𝒂𝒅𝒂 𝑻𝒊𝒏𝒆𝒓𝒆𝒕𝒖𝒍𝒖𝒊
un fel de film început de Bardi (10 ani) și Raul (9 ani), finalizat de Adina și Andrei
produs de Asociația pentru Performanță și Cultură
Despre lumea și grijile, provocările și soluțiile în comunități vulnerabile.
𝑪𝒂 𝒖𝒏 𝒄𝒂̂𝒏𝒕𝒆𝒄 𝒅𝒆𝒔𝒑𝒓𝒆 𝒗𝒊𝒂𝒕̦𝒂̆, 𝒅𝒂𝒓 𝒂𝒍𝒕𝒇𝒆𝒍
de Bogdan Georgescu și Mara Cosmuța, George Nicolae
Despre zestre și simboluri, inspirat din poveștile femeilor din Posmuș care au brodat în tinerețe.
O poveste în imagini, pornind de la simbolurile din cusături, despre libertate, speranță, iubire, amintiri. Despre viață.
𝐈𝐍𝐓𝐑𝐀𝐑𝐄𝐀 𝐋𝐀 𝐈̂𝐍𝐓𝐑𝐄𝐆𝐔𝐋 𝐏𝐑𝐎𝐆𝐑𝐀𝐌 𝐄𝐒𝐓𝐄 𝐋𝐈𝐁𝐄𝐑Ă.
Text/ Foto: Doina Borgovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.