Primul spital public în care bolnavii dermatologici nu vor mai fi supuşi biopsiilor
Acest lucru se datorează dotării spitalului cu un microscop confocal de diagnosticare a leziunilor la nivelul pielii.
Articol editat de Rareș Vrăbieș, 17 ianuarie 2025, 16:39
Spitalul General Căi Ferate din Sibiu este primul spital public din România care va folosi, începând din 1 februarie, un microscop confocal pentru bolnavii dermatologici, care nu vor mai fi supuşi biopsiilor, pentru depistarea tumorilor, a anunţat vineri, 17 ianuarie, managerul instituţiei, medicul Ştefania Şerban, într-o conferinţă de presă.
Am adus un microscop confocal, foarte important (…) şi am discutat la Casă (de Asigurări de Sănătate n.r.) şi am găsit varianta de decontare a serviciilor.
Nu există decât trei în România, unul e la noi, un microscop confocal de diagnosticare a leziunilor la nivelul pielii.
Practic nu mai trebuie să faci biopsie excizională şi cu acest aparat îţi spune clar dacă leziunea, nevii sunt maligni, în ce stadiu.
Practic, intră imaginea în profunzime şi în lateral, este în prevenţia melanomului şi a diferitelor cancere de piele, este un aparat revoluţionar.
El a fost lansat la Milano în 2023, la Congresul Internaţional de Dermatologie şi pentru că doamna doctor Anca Opriş a fost prezentă la acel congres şi a făcut traininguri în Italia, Germania şi America, am prins fonduri europene şi l-am achiziţionat.
Avem aparatul de o lună de zile adus, mai urmează să facă un training şi prindem cu Casa de Asigurări de Sănătate aceste servicii şi, astfel, pacienţii care au probleme dermatologice pot beneficia.
Începând cu 1 februarie, serviciile vor fi decontate de Casă, pe bază de bilet de trimitere către Dermatologie, în ambulatoriu şi spitalizare de zi. (…) Suntem singurul spital public care a adus un astfel de aparat, a explicat managerul Ştefania Şerban.
Potrivit sursei citate, microscopia confocală reprezintă o procedură diagnostică de înaltă performanţă, care poate:
1) diferenţia leziunile maligne cutanate de cele benigne cu aspect suspect;
2) poate determina limitele tumorale în special laterale, dar și profunde până la o distanţă de 300 micrometri;
3) poate orienta zona cea mai specifică pentru prelevarea biopsiei cutanate;
4) poate demonstra eficacitatea tratamentului, fiind o procedura medicală ce permite urmărirea reacţiei la tratament.
Imaginile de microscopie confocală au rezoluţie la nivel celular, de înaltă acurateţe, fiind o procedură noninvazivă, lipsită de durere pentru pacient’.
Spitalul General Căi Ferate este unul din spitalele publice din municipiul Sibiu, cu Dermatologie prevăzută cu spitalizare de zi şi ambulatoriu.
AGERPRES
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.