Taxe pentru toate maşinile parcate pe domeniul public
Toate maşinile parcate pe domeniul public în municipiul Bistriţa vor plăti, sub o formă sau alta, o taxă de parcare, în baza noului regulament iniţiat de primarul Gabriel Lazany.
Articol editat de Rareș Vrăbieș, 17 ianuarie 2025, 15:22
Edilul a anunţat vineri, 17 ianuarie, într-o conferinţă de presă, introducerea vinietei albastre, cu tarife diferenţiate pentru rezidenţi şi nerezidenţi: 100 de lei pe an pentru cei care au domiciliul în Bistriţa şi achită impozit pentru maşină aici şi 600 de lei pe an pentru cei fără domiciliu sau reşedinţă în Bistriţa.
Potrivit lui Lazany, rezidenţii pot achiziţiona vinieta doar cu valabilitate de un an, în timp ce nerezidenţii pot plăti pentru una, trei, şase sau 12 luni.
Va fi introdusă vinieta albastră, care va fi accesibilă bistriţenilor şi altor rezidenţi în municipiul Bistriţa, dar la tarife diferenţiate.
Pentru bistriţeni, cei care au domiciliul în Bistriţa, care plătesc taxe şi impozite la municipiul Bistriţa, care au maşina înmatriculată în Bistriţa, tariful la persoane fizice este de 100 lei pe an, iar la persoane juridice – 100 lei pe an.
Pentru microbuze, indiferent că persoane fizice sau juridice, tariful va fi de 300 lei pe an.
Ce beneficii aduce vinieta albastră?
Parcare gratuită tot anul pe toate locurile de parcare stradale, amenajate şi neamenajate.
Bistriţenii care achiziţionează parcări rezidenţiale, cele de la blocuri, au inclus de anul acesta în tarif, care rămâne neschimbat, de 240 lei, şi vinieta albastră. (…)
Pentru persoanele nerezidente (…) tarifele sunt diferite, şi anume: 100 lei pe lună, 200 lei pe 3 luni, 350 lei pe 6 luni şi 600 lei pe an, a declarat primarul.
Şi tarifele pentru parcarea cu ora vor fi majorate: o jumătate de oră de staţionare va costa 3 lei, în loc de 2 lei, iar o oră de parcare va costa 5 lei, în loc de 3 lei cât este în prezent.
În plus, orice maşină parcată pe domeniul public, ‘la bordură’, pe străzi unde nu sunt clar delimitate locuri de parcare cu plată sau rezidenţiale, va fi taxată cu 1 leu pe oră.
Primarul Bistriţei spune că, la această dată, numărul maşinilor înmatriculate pe municipiu se ridică la circa 30.000, din care doar pentru o treime se plăteşte taxă de parcare rezidenţială, la care se adaugă vehiculele care nu sunt înscrise pe municipiu, fie că ele aparţin unor rezidenţi sau nerezidenţi.
Edilul estimează că noul regulament al parcărilor pe raza municipiului Bistriţa ar putea intra în vigoare de la 1 martie, iar cei care nu vor achita taxele de parcare vor fi sancţionaţi de către poliţiştii locali cu amenzi cuprinse între 200 şi 400 de lei.
AGERPRES
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.