Blue Monday 2025: cum să depășim cea mai deprimantă zi a anului
Conceptul „Blue Monday” a apărut în 2005 și îi aparține unui psiholog britanic.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 19 ianuarie 2025, 00:00
Blue Monday sau „Lunea tristă” este un nume dat zilei de luni din a treia săptămână a lunii ianuarie, iar în 2025 cade în 20 ianuarie. Blue Monday este considerată cea mai deprimantă zi a anului, în baza unei formule matematice.
20 ianuarie 2025 este cea mai deprimantă zi a acestui an și ar trebui să ne pregătim rezerve de optimism, ca să o putem trece cu bine.
Conceptul „Blue Monday” a apărut în 2005 și îi aparține unui psiholog britanic. În timp, acestei date i-au fost atribuite mai multe conotații negative sociale: schimbarea vremii, ghinion la bani, etc.
Formula matematică
Cliff Arnall a creat o formulă matematică pentru a identifica ziua cea mai deprimantă din an. El a luat în considerare mai mulți factori: condiţiile meteo, nivelul datoriilor acumulate de populație, costurile crescute cu întreținerea şi nivelul scăzut de motivaţie. Temperaturilor scăzute de afară din această zi, li se adaugă şi faptul că soarele apune devreme, iar lipsa luminii naturale poate contribui la o stare emoțională proastă.
De foarte multe ori tristețea ascunde sentimente profunde și negate, cum ar fi furia. De asemenea, fricile creează presiune psihică, neputință și tristețe, iar tristețea acumulată duce la depresie și se creează astfel cercuri afective vicioase.
Procesul de vindecare
Depresia este o afecțiune care apare din ce în ce mai des și în România, chiar și sub formă funcțională. În ceea ce privește durata tratamentului, poate fi vorba chiar despre unul, până la trei ani, în cazurile mai complicate. Apropierea și înțelegerea oferite de cei din jurul unei persoane afectate de depresie sunt foarte importante în procesul de vindecare, am aflat de la Valentina Șimon, psihoterapeut sistemic pentru cuplu și familie:
Durata și intervențiile, într-un proces de vindecare a depresiei depind de fiecare persoană afectată, Iar specialiștii vor privi problema, mereu, în contextul de viață al omului în care a luat naștere o astfel de stare.
Abordările și costurile tratării unei astfel de afecțiuni diferă de la un specialist la altul, în funcție de anii de experiență şi tipul de formare.
Întotdeauna, în primele ședințe, vom pune întrebări de evaluare a stării clientului și a percepțiilor legate de ceea ce i se întâmplă, de posibilele cauze.
Uneori, până la a interveni efectiv am constatat că e nevoie, mai degrabă de o familiarizare și cunoaștere a anumitor noțiuni legate de modul în care simte şi gândește clientul, de emoții și stări afective și abia după se va trece la intervenție.
Avem în ziua de azi așa numitele depresii funcționale, în care nu mai sunt atât de evidente simptomele clasice sau cel puțin nu atât de adânc. Mai degrabă, actualele forme de depresie sunt “duse” pe picioare sub forma unor stări de oboseală acută, lipsă de implicare sau motivație pentru diverse lucruri.
Acolo unde depresia s-a instalat ca urmare a ceva foarte evident, precum o pierdere bruscă şi apariția unui gol afectiv, dispare noțiunea de sens al vieții, apare nevoia de izolare completă, apare durerea din suferință, dar și din neputința de a schimba ceva.
În aceste cazuri, uneori rudele sau prietenii apropiați împing persoana către psihoterapie sau tratament psihiatric, deoarece rareori apare de la sine dorința de vindecare. Paradoxal, durerea ține loc de legătură, iar dacă se pierde şi aceasta, confruntarea cu un așa mare vid afectiv poate fi prea greu de dus.
De asemenea, pentru ca revenirea dintr-o stare anxioasă profundă sau depresie să fie cât mai rapidă, psihoterapeuții recomandă plimbări în aer liber, chiar și pentru câteva minute, mutarea atenției pe propriile interese și plăceri, dar și o alimentație sănătoasă.
CITEȘTE ȘI: Blue Monday – ședințe de terapie gratuite oferite de psihologi
Alina Nechita
Foto: Pexels
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.