Rețelele de socializare: impactul nociv asupra copiilor
Psiholog: Mai devreme de 13 ani, cei mici nu ar trebui lăsaţi pe aceste platforme!
Articol editat de Andreea Leonid, 20 ianuarie 2025, 12:15
Consumul excesiv de conţinut de pe reţele de socializare îi afectează mai ales pe copii, care nu au încă maturitatea emoţională şi cognitivă pentru a face selecţia informaţiilor.
Invitată la Radio România Actualităţi, Yolanda Creţescu, psiholog şi preşedintă a Asociaţiei „Happy Minds”, a precizat că mai devreme de 13 ani, cei mici nu ar trebui lăsaţi pe aceste platforme pentru că fenomenul crează dependenţă:
Yolanda Creţescu, psiholog: Este foarte important să le explicăm copiilor noștri că aceste platforme aduc probleme de atenție, afectează capacitatea noastră de concentrare, de aceea apar și problemele de școlaritate, chiar dacă vorbim de școlaritatea mică.
Apoi, compararea socială – copiii pot deveni foarte afectați de la aceste comparații cu o lume idealizată și astfel să se producă sentimente de inferioritate, de anxietate și chiar de depresie, la vârste din ce în ce mai mici.
Un alt lucru pentru care este important să vorbim cu copiii noștri este impactul asupra stimei de sine – cine ești tu, pentru că dacă ești acea persoană din lumea platformelor virtuale, atunci ai pierdut contactul cu tine. Și asta poate să ducă la probleme de sănătate mentală, să fim imuni la anumite fenomene de violență din viața reală, pentru care noi să fim deja antrenați, cu ghilimelele de rigoare, vizavi de ceea ce se întâmplă în platformele virtuale.
Radio România Actualități
Foto: Pexels
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.