Japonezii merg la închisoare de bunăvoie. De ce?
Pentru a contracara sărăcia și singurătatea, japonezii în vârstă preferă... să meargă la închisoare.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 21 ianuarie 2025, 00:00
Pentru a beneficia de hrană, îngrijire și atenție, unii bătrâni japonezi nu au altă soluție decât să intre în închisoare de bunăvoie.
În Tokyo, ca și în alte locuri de pe glob, îmbătrânirea rimează cu singurătatea. În fața acestei constatări, unii bătrâni japonezi optează pentru o soluție cel puțin radicală: încarcerarea.
„Există chiar și oameni care spun că ar plăti 20.000 sau 30.000 de yeni pe lună dacă ar putea trăi aici pentru totdeauna”, notează pentru CNN un gardian de la închisoarea pentru femei Tochigi.
„Sunt oameni care vin aici pentru că este frig sau pentru că le este foame. (…) Cei care se îmbolnăvesc pot primi îngrijiri medicale gratuite în timp ce sunt în închisoare, dar, odată ce sunt eliberați, trebuie să şi le plătească. De aceea, unii vor să rămână aici cât mai mult timp posibil”, adaugă el.
Și pe bună dreptate, între zidurile închisorii, deținuții sunt hrăniți, cazați, spălați și îngrijiți… și mai presus de toate beneficiază de compania care le lipsea atât de mult afară.
Una dintre deţinute, Yoko, închisă de cinci ori în 25 de ani pentru trafic de droguri, spune că observă îmbătrânirea populației penitenciare cu fiecare nouă revenire la detenție. Potrivit mărturiei sale, unii oameni chiar „ar face în mod voluntar lucruri rele și s-ar lăsa prinși, astfel încât să se poată întoarce la închisoare, dacă rămân fără bani”.
Acesta este în special cazul lui Akiyo, o sexagenară care își execută în prezent a doua ședere în detenție:
„Dacă aș fi fost stabilă financiar și aș fi avut un stil de viață confortabil, cu siguranță nu aș fi făcut-o”, recunoaște ea despre furtul de alimente pentru care a fost condamnată.
De altfel, acest tip de infracțiune este infracțiunea cea mai comisă de persoanele în vârstă din Japonia și vizează în principal femeile. Astfel, „în 2022, peste 80% dintre deținutele în vârstă din ţară erau în închisoare pentru furt”, informează CNN pe baza datelor guvernamentale. (www.lalibre.be)
RADOR RADIO ROMÂNIA
Foto: Pexels
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.