Proiecte la Muzeul Satului Maramureșean ”Mihai Dăncuș”
Muzeul Maramureșean din Sighet are în plan câteva proiecte care vor aduce noutăți pentru cei care vor alege să viziteze secțiile muzeului.
Articol editat de Popovici Ioana, 22 ianuarie 2025, 14:20 / actualizat: 22 ianuarie 2025, 15:41
Unul dintre cele mai importante proiecte vizează secția în aer liber, anume Muzeul Satului Maramureșean ”Mihai Dăncuș”.
Secția în aer liber este cea mai vizitată dintre toate celelalte secții ale muzeului, anual fiind prezenți pe ulițele satului muzeu zeci de mii de vizitatori.
Aici urmează să fie restaurate acoperișurile a 22 de clădiri, vor fi aduse noi case și anexe și va fi amenajată o parcare.
Mirela Barz, managerul Muzeului Maramureșean:
Anul 2024 a fost un an plin pentru că am reușit să accesăm și să câștigăm mai multe proiecte pe dezvoltarea muzeului, atât pe Muzeul Satului Maramureșan, cât și pe casele conservate, in situ pe care noi le avem în administrare. Așadar, avem un proiect de restaurare pe Muzeul Satului Maramureșean care prevede schimbarea de învelitori și restaurări la 23 de construcții, plus amenajarea unei parcări cu locuri minim necesare. Avem un proiect de punere în valoare a Muzeului Satului Mareamureșan, unde vom da spre circuitul de vizitare încă două case și plus vom amenaja în două sau trei anexe gospodărești. De fapt, sunt două șuri care vor fi amenajate expozițional și vor face parte din circuitul de vizitare al muzeului. Avem încă un proiect câștigat pe elaborarea documentațiilor tehnico-economice privind restaurarea Casei memoriale Vasile Kazar din Vadu Izei.
Avem un proiect de restaurare a Casei memoriale Stan Ioan Pătraș de la Săpânța. Este un proiect amplu de restaurare integrat în întregul complex, pentru că acolo, la Săpânța, avem atât casa cât și o căsuță atelier, atelierul meșterului, un grajd, o anexă gospodărească, cât și gardul. Toate vor intra în reabilitare totală, restaurare totală.
Avem un proiect de strămutare a Muzeului școlar de la Bârsana. Este un deziderat al muzeului încă de la achiziția acesteia din 1969, dar niciodată nu s-a găsit fondurile necesare pentru strămutarea lui. Este clasificat ca și monument istoric, iar acest obiectiv face parte din ansamblul Muzeului Satului Maramureșean.
După cum știți, Muzeul Satului Maramureșean se constituie în sine ca un sat autentic maramuresan. Avem biserica, avem boldul pentru că avem casa evreiască cu magazin aferent, dar îi lipsește școala și o crâșmă, un han. Așadar, școala va întregi Muzeul Satului Maramureșean și sperăm ca în cel mai scurt timp să reușim să aducem în muzeu și acel han, crâșmă, cum doriți să-l numiți.
Toate aceste finanțări pe care de care am amintit, toate sunt finanțate prin timbrul monumentelor istorice, pentru că anul trecut Ministerul Culturii, prin doamna ministru Raluca Turcan, a reușit să scoată mai multe linii de finanțare care să ajute sectorul cultural și în special muzele, pentru că noi suntem eligibili pe prea puține linii de finanțare. Avem în administrare monumente istorice, iar aceste monumente istorice se încadrează într-o categorie mai aparte de finanțare, pentru că ele sunt protejate de lege și fără avizul comisiilor naționale zonale nu putem face niciun fel de proiectare. Așadar, Ministerul Culturii a venit în sprijinul nostru și iată, anul trecut a dat drumul la mai multe linii de finanțare, iar ca o premieră, a fost o finanțare dedicată muzeelor în aer liber, pentru că este cel mai provocator sector al muzeelor din țară. În muzeele în aer liber și lucrările trebuie să fie constante, că altfel degradările apar de la lună la la un lună, de la an la an.
În Muzeul Satului Maramureșean dumneavoastră știu că faceți constant, an de an, restaurări, schimbări de acoperișuri. Anul acesta ați menționat că vor fi 23 de astfel de case.
Am încercat de-a lungul ultimilor ani să facem restaurări, schimbări de învelitoare, în special pe construcțiile aflate în degradare, pentru că trebuie să punem patrimoniul în siguranță și totodată trebuie să oferim vizitatorilor noștri, comunității o infrastructură de calitate ca să putem dezvolta activități de calitate.
Și atunci ne-am axat în special pe sectorul în aer liber, pentru că suntem un complex muzeal, dar sectorul în aer liber este cea mai importantă parte a muzeului nostru, susținut, e adevărat, de celelalte muzee. Fiecare este important în felul lui, dar veniturile proprii noi reușim să le facem de pe urma acestui muzeu în aer liber. Iar aceste proiecte vin ca o gură de aer pentru noi, pentru că reușim să le punem în siguranță și reușim să reabilităm și să oferim o experiență mai atractivă turiștilor noștri.
Pentru a facilita accesul vizitatorilor la Muzeul Satului ”Mihai Dăncuș” din Sighet va fi amenajată și o parcare. Aceasta va fi amplasată la poarta principală a muzeului, în zona de agrement.
Acolo vor fi create încă 15 locuri de parcare pentru autoturisme și un loc pentru un autocar, a mai precizat managerul Mirela Barz.
Ioana Popovici
Radio Sighet poate fi ascultat online, AICI!