Contemporar, un nou spaţiu pentru experiment şi dialog în arta clujeană | FOTO
Faţă de alte galerii clujene, Contemporar se distinge prin faptul că va găzdui evenimente de factură foarte diversă.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 23 ianuarie 2025, 13:44
În Cluj-Napoca avem, începând din această săptămână, un nou spaţiu dedicat artei contemporane. Contemporar este un proiect la care au contribuit mai multe instituţii de cultură din oraş şi care e descris de iniţiatori ca fiind un spaţiu pilot de cercetare, dialog şi cunoaştere.
Faţă de alte galerii clujene, Contemporar se distinge prin faptul că va găzdui evenimente de factură foarte diversă, dar şi prin faptul că va fi practic spaţiul de joacă al mai multor instituţii culturale clujene. Este imaginat ca o platformă pentru scena de artă contemporană, care va experimenta diferite formate: expoziţii, dezbateri, ateliere, însoţite de o componentă de mediere asigurată de Universitatea de Artă şi Design. Contemporar este tot odată o cale de a integra câteva proiecte existente ale Universităţii Babeş-Bolyai, precum Galeria de Artă Paul Sima. Despre scopul noului spaţiu a vorbit Horea Poenar, prorector UBB:
Pe mine mă interesează în acest ecosistem să schimbăm conceptul de spectator. Spectatorul care vine la muzeu sau la filarmonică, studentul care vine la curs, nu trebuie să fie un spectator pasiv, ci un spectator emancipat, care înţelege că privitul este un act, nu este o poziţie pasivă. Deci un spectator care nu doar admiră ceea ce vede, ci chestionează, intră în dialog, interacţionează.
Vrem să adăugăm la ceea ce există, la ceea ce este ritualul şi comportamentul al cuiva care merge într-o galerie sau care merge la concert şi un nivel suplimentar. În al doilea rând, sigur, o înţelegere a faptului că arta şi cultura în sens larg nu sunt nişte forme de divertisment, ci sunt nişte forme de gândire şi de cunoaştere.
Şi aşa cum vrem ca studentul nostru nu doar să vină şi să asimileze o cunoaştere sau o arhivă, ci să înţeleagă, să analizeze şi să mediteze la cum este produsă, cred că spectatorul sau vizitatorul va înţelege acelaşi lucru: că iată, cultura, arta, au ceva de spus despre valori şi principii; despre cum vrem să fie cetăţeanul democratic, ce este un act incluziv, ce se întâmplă cu criza ecologică ş.a.m.d.
Vrem să dăm acestei zone un cuvânt de spus în societatea contemporană; să nu lăsăm toate aceste discuţii esenţiale doar în mâinile unor partide, unor politicieni, unor experţi de la televizor, Horea Poenar.
Programul Contemporar este coordonat, prin rotaţie, de un curator invitat de Centrul Cultural Clujean, care va lucra în principal cu artişti locali. Primele expoziţii, intitulate Ziua creşte şi Perspective din punctul 0, sunt realizate cu contribuţia curatorială a Asociaţiei Young Actions and Abstractions şi pot fi vizitate până în 15 februarie. Ce le va lua locul ne spune Corina Brânduşan de la Centrul Cultural Clujean:
În 19 februarie vom inaugura a doua serie de expoziţii, în dialog între două spaţii conduse de artişti din Cluj, Matca şi Lateral Art Space, care vor aduce în continuarea conversaţiei noastre despre scena de artă o perspectivă din direcţia artiştilor şi a ceea ce produc ei.
Aceste două expoziţii vor fi punctate de câteva dezbateri despre spaţiile conduse de artişti, istoricul lor, dar şi discursul din jurul lor. Vom mai găzdui începând de săptămâna viitoare o rezidenţă artistică între un artist norvegian, Mauricio Gamboa şi o artistă din scena locală, Alina Andrei, care se va finaliza cu un eveniment în 4 februarie cu o întâlnire între cei care au contribuit la construcţia acestui program şi în care să ne uităm puţin la viitor, la perspectivele fiecăruia asupra ce înseamnă realitatea scenei de artă locală în momentul actual, Corina Brânduşan.
Contemporar se va putea vizita gratuit, de marţi până sâmbătă, între orele 15.00-19.00. Acesta se află în incinta Colegiului Academic al Universităţii Babeş-Bolyai, pe strada Mihail Kogălniceanu nr. 5.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.