Ascultă Radio România Cluj Live

Inedit! O tânără de 15 ani duce mai departe munca lui Stan Ioan Pătraș, creatorul Cimitirului Vesel din Săpânța

Vizitând atelierul de lucru al meșterului Toader Turda Sepe, l-am surprins alături de Adriana Stan în plină activitate artistică.

Inedit! O tânără de 15 ani duce mai departe munca lui Stan Ioan Pătraș, creatorul Cimitirului Vesel din Săpânța

Articol editat de Popovici Ioana, 23 ianuarie 2025, 13:44 / actualizat: 23 ianuarie 2025, 17:36

O tânără de 15 ani continuă să ducă mai departe bogata zestre artistică a celui care a fost creatorul celebrului Cimitir Vesel din Săpânța, meșterul Ioan Stan Pătraș.

 

Coordonată de meșterul popular Toader Turda Sepe, unul dintre ucenicii lui Stan Ioan Pătraș, sculptează crucii, dar și pictează.

Vizitând atelierul de lucru al meșterului Toader Turda Sepe, l-am surprins alături de Adriana Stan în plină activitate artistică. Cei doi ne-au povestit despre ceea ce realizează cu mare pasiune.

Domnule Turda, cum ați ajuns dumneavoastră să fiți ucenicul lui Ioan Stan Pătraș?

Toader Turda Sepe – La 9 ani dânsul a venit la școală și a selectat ce a fost mai bun. La desen eram în jur de vreo 10, din care am mai rămas doi, ceilalți imediat au căzut ori nu le-a plăcut. Eu am rămas 10 ani cu el, 10 ani am lucrat cu meșterul până când a murit. S-a îmbolnăvit o leucemie urâtă şi scurt timp a trebuit să plece.
Rugămintea lui a fost ca înainte să moară să-și vadă el crucea lui și m-a rugat pe mine și pe socrul meu, care a fost ucenic înainte de mine cu mult timp. Pe noi doi ne-a rugat să-i facem crucea lângă patul lui, că el era în pat deja, să vadă el cu ochii lui și am lucrat zi și noapte până i-am terminat crucea. Aproape 3 săptămâni am lucrat, a murit fericit. A mai trăit 2 săptămâni după ce și-a văzut crucea pe care și-a dorit-o atât de mult.
Ce vreau să vă spun, deci tot ce s-a făcut pe crucea lui încă este în original. Crucea lui n-a fost schimbată, sunt spusele lui inclusiv scrise pe cruce, cum ne-a dictat el așa am făcut. A fost foarte mulțumit și noi mulțumiți în același timp.
Dar aș mai vrea să spun ceva. Deci să nu creadă cineva că eu aș fi unul singur. Dintre urmașii lui Pătraș a mai fost Dumitru Pop, care a decedat în urmă cu 2 ani. Mă bucur că în locul lui a rămas ginerele lui exact cu numele de Stan Ioan Pătraș, știați lucrul ăsta? Mă bucur de lucrul ăsta. E un băiat care merge destul de bine dacă va fi nevoie și va accepta, îl voi ajuta.
Socrul meu e mai în vârstă, el nu mai lucrează deja are 89 de ani acuma dar ne ajută aici, la asociație. Am deschis o asociație de pictură și sculptură și am 30 de elevi, Asociația Sepe de pictură și sculptură.
Am aici pe cea mai bună dintre toţi, o fată, normal ar fi fost poate un băiat să fie, dar așa s-a întâmplat, că va fi prima fată cu ambiție care vrea să facă o cruce cu mâna ei. Prima sculptură pe care a făcut-o e perfectă, a făcut portretul lui Pătraș și am toată încrederea în ea. O să o ajut și eu când îi va face crucea unchiului ei și cine știe dacă nu va face și alte pe lângă ceea ce învață ca să devină doctor.

La cei doar 15 ani pe care îi are, Adriana Stan a ajuns o talentată artistă care duce pe mai departe bogata zestre culturală lăsată de regretatul meșter Stan Ioan Pătraș.

Adriana, de unde pasiunea pentru sculptură şi pictură?

Adriana Stan – De mică, mi-a plăcut să pictez, să desenez și acum câțiva ani am văzut un afiș în care meșterul popular domnul Turda a invitat mai mulți copii să ne ajute să desenăm ceva frumos. Atunci am venit și de atunci sunt sub tutela lui. Îmi place foarte mult ceea ce fac și cu îndrumarea lui sper că va ieși bine.

Ce sentimente ai trăit când ai sculptat portretul meşterului Ioan Stan Pătraş?

Adriana Stan – Sub îndrumarea meșterului Turda am reușit să sculptez acest portret și apoi să-l pictez, în timp ce depănam amintiri împreună cu meșterul despre cel care a fost Ioan Stan Pătraş. Sunt onorată că pot să devin o continuatoare a ceea ce a realizat meşterul.

Cum privesc părinţii, colegii această preocupare a ta?

Adriana Stan – Mă susțin și doresc să excelez în aceast domeniu. Și colegii de liceu, de fiecare dată înainte de ora de desen, mă întreabă cum pot să le îmbunătățesc picturile și desenele lor.

Am înțeles că vrei să urmezi facultatea de medicină, cum crezi că se vor împăca cele două, medicina şi sculptura ?

Adriana Stan – O să fie greu să-mi fac timp liber să sculptez, dar dacă îmi propun aceasta, o să reușesc.

Ce calități trebuie să aibă cei care vor să sculpteze ?

Adriana Stan – Niciodată să nu renunțe, să continue și să încerce până vor reuși.

 

Ce alte pasiuni mai ai?

Adriana Stan – Îmi place să cânt la pian, îmi place să citesc, îmi place să petrec timp cu prietenii, să învăț limbi străine.

Intenționezi să mai faci și alte lucrări?

Adriana Stan – Sper să mai fac picturi pe pânză, câteva portrete în creion și după cum spuneați dumneavoastră, să fac această sculptură, o cruce a unchiului meu.
 

 

 

 

Liviu Șiman

Radio Sighet poate fi ascultat online, AICI!

Ne găsiți și pe facebook și instagram!

Accesul la cultură al persoanelor cu dizabilităţi, un fenomen de nișă
Reportaje miercuri, 15 ianuarie 2025, 00:00

Accesul la cultură al persoanelor cu dizabilităţi, un fenomen de nișă

Avem aproape 900 de mii de persoane cu dizabilităţi în România, pentru care accesul la cultură este un fenomen insular. Iniţiative există,...

Accesul la cultură al persoanelor cu dizabilităţi, un fenomen de nișă
Clujul și presa interbelică
Reportaje marți, 14 ianuarie 2025, 11:14

Clujul și presa interbelică

Am intrat pentru prima oară în subsolul marii biblioteci care adăpostește o adevărată comoară. Este o vastă colecție de presă scrisă, pe...

Clujul și presa interbelică
Bază sportivă modernă, inaugurată la Oradea | FOTO
Reportaje sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 15:53

Bază sportivă modernă, inaugurată la Oradea | FOTO

În dimineața zilei de 11 ianuarie, la Oradea a fost inaugurată oficial o nouă bază sportivă tip I, realizată de Ministerul Dezvoltării, prin...

Bază sportivă modernă, inaugurată la Oradea | FOTO
Expoziția de Iarnă Brickenburg | FOTO
Reportaje vineri, 10 ianuarie 2025, 12:15

Expoziția de Iarnă Brickenburg | FOTO

Orășele de poveste surprinse în plină iarnă, clădiri impresionate, stațiuni turistice, secvențe din filmele Avatar sunt doar câteva din...

Expoziția de Iarnă Brickenburg | FOTO
Reportaje joi, 9 ianuarie 2025, 15:46

Solidaritate pe pauză: promisiune amânată pentru persoanele cu dizabilităţi

Printre cei afectaţi de „ordonanţa trenuleţ” sunt şi persoanele cu dizabilităţi. Indemnizaţia de solidaritate, intrată în...

Solidaritate pe pauză: promisiune amânată pentru persoanele cu dizabilităţi
Reportaje miercuri, 8 ianuarie 2025, 16:50

Varadinum Foto Club Oradea – lider al artei fotografice din România

Sâmbătă, 11 ianuarie, de la ora 17:00, pasionații de fotografie și artă sunt invitați la expoziția anuală de fotografie „We Are Varadinum...

Varadinum Foto Club Oradea – lider al artei fotografice din România
Reportaje luni, 6 ianuarie 2025, 00:00

Boboteaza este ziua în care Hristos s-a descoperit lumii

Boboteaza sau Epifania este sărbătorită astăzi de către Biserica Ortodoxă și Biserica Catolică.   Boboteaza încheie ciclul celor 12...

Boboteaza este ziua în care Hristos s-a descoperit lumii
Reportaje marți, 31 decembrie 2024, 23:00

Superstiții de Anul Nou [AUDIO]

Mulți dintre voi știți că există niște superstiții legate de noaptea de Revelion. Se zice că trebuie să purtam ceva roșu, să avem bani la...

Superstiții de Anul Nou [AUDIO]