Scad salariile nete în IT? Cum reacționează firmele de software la Ordonanța Trenuleț?
Ordonanța-Trenuleț a eliminat facilitățile fiscale pentru angajații din acest sector și a generat pierderi semnificative.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 23 ianuarie 2025, 00:00
Bun găsit la întâlnirea cu ideile Hacking Work, eu sunt Ioana Szabo, iar împreună explorăm informații și idei valoroase pentru oamenii harnici, ca să mergem cu toții la serviciu, nu la scârbiciu.
Ce-ai zice despre asta: pleci liniștit în vacanță cu un set de reguli fiscale și te întorci la muncă într-un peisaj complet schimbat. Asta li s-a întâmplat și celor din industria IT la început de 2025.
Ordonanța-Trenuleț a eliminat facilitățile fiscale pentru angajații din acest sector și a generat pierderi semnificative. Companiile sunt acum puse în fața unei dileme: să suporte costuri suplimentare, să transfere povara asupra angajaților sau să caute soluții alternative.
Cum reacționează industria IT și ce decizii au luat companiile din România în fața acestei provocări aflăm în episodul de azi.
În urma Ordonanței-Trenuleț care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2025, salariile angajaților din IT vor fi afectate de noile prevederi fiscale, prin eliminarea scutirilor și facilităților acordate anterior angajaților din acest sector.
Pierderile din salariul net al fiecărui angajat din IT se vor încadra între 650 și 1125 de lei, pentru cei care au un salariu brut de 10.000 de lei. Potrivit Ordonanței, angajații din IT nu vor mai beneficia de scutirea parțială pentru plata impozitului pe venit de 10%, care se aplica pentru primii 10.000 de lei brut din salariul lunar și nici nu vor mai putea alege să nu contribuie la Pilonul 2 de Pensii.
Date fiind aceste noi prevederi fiscale, există mai multe variante de rezolvare a acestei probleme:
Varianta 1: Să acopere firmele gaura, majorând salariile brute ale oamenilor, astfel încât salariile nete să nu se schimbe. Asta ar însemna un efort financiar suplimentar lunar de minim 1000 de lei brut pentru fiecare angajat, iar în cazul celor mai mulți angajați efortul suplimentar pe care ar trebui să îl facă firma este de circa 2000 de lei brut.
Varianta 2: Firmele vor explica angajaților că nu se află într-un context de piață bun în care să poată acoperi pierderile. Firmele nu vor putea folosi aceste argumente, deoarece salariile au fost negociate în net, iar angajații se așteaptă să primească aceeași sumă, punând presiunea pierderilor pe angajatori. Situația se complică și mai mult deoarece negocierile au fost făcute în Euro, iar o posibilă depreciere a leului ar putea crea probleme suplimentare. Dacă alegerile prezidențiale aduc un candidat considerat „extremist”, BNR ar putea pierde controlul asupra cursului valutar, ceea ce ar amplifica tensiunile dintre angajați și angajatori.
Varianta 3: Firmele vor începe, vor relua sau vor extinde modalitățile de colaborare „gri”, în care o parte din salariu se dă prin Contract Individual de Muncă, iar restul prin contracte de tip B2B (angajatul având un SRL sau un PFA). Sau, de ce nu, așa cum se întâmplă în alte sectoare, angajații ar putea fi plătiți, parțial, cu bani în plic, scoși din conturile firmei de către acționari, prin plata de dividende, care au un regim de impozitare ceva mai accesibil.
Reprezentanții industriei IT au criticat deja foarte dur decizia Guvernului. Unii antreprenori din IT se pregătesc să dea Guvernul în judecată pentru a obține suspendarea noilor taxe, însă șansele de succes sunt foarte mici, fiindcă procesul poate dura câți va ani, iar Justiția, mituită de politicieni cu salarii uriașe și pensii speciale, este favorabilă guvernanților.
Din mesajele pe care le-am primit din partea companiilor, Novcom Solutions din Cluj, ZegaSoftware din Brașov și Netlogiq vor acoperi noile taxe. RebelDot compensează parțial sumele nete pierdute prin impozitare. MHP România și Fortech (GlobalLogic Romania) nu vor acoperi noile taxe pentru angajați. Din spusele angajaților, nici Nici Nokia, Microsoft sau MassMutual nu vor face acest lucru.
Sper că și astăzi ți-am fost de folos cu ideile Hacking Work. Eu sunt Ioana Szabo și îți mulțumesc că ne asculți și ne susții. Să ne reîntâlnim sănătoși, voioși și mintoși și să mergem cu toții la serviciu, nu la scârbiciu. Spor la treabă!
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.