Ascultă Radio România Cluj Live

Tot mai multe femei aleg să urmeze o carieră militară

În ultima perioadă de timp tot mai multe femei aleg să urmeze o carieră militară. 

Tot mai multe femei aleg să urmeze o carieră militară

Articol editat de Popovici Ioana, 23 ianuarie 2025, 13:15

Este un fapt bine cunoscut că în ultima perioadă de timp la noi în țară femeile își găsesc, în cadrul structurilor, atât a Ministerului Apărării Naționale, cât și a Ministerului de Interne.

O etapă importantă pentru devenirea lor ca și ofițeri în cele două structuri, o constituie colegiile militare care sunt o pepinieră, un prim pas spre spre o carieră în domeniu.

Printre cele care își doresc să aibă o carieră militară se numără și Sara Nemeș Buftea din Sighetu Marmației.

Ea elevă în clasa a X-a la Colegiul Militar Ștefan cel Mare din Câmpulung Moldovenesc și se pregătește intens pentru a-și îndeplini dorința de a deveni pilot militar.

.

 Ce te-a determinat să îmbrățișezi cariera militară?

Sara Nemeş Buftea –  Ei bine, aveam un țel bine definit. Știam că vreau să devin pilot militar și m-am interesat să văd cum aș putea să-mi fac drumul mai ușor. Am aflat de liceul militar, așa am aflat că pot să aplic pentru această academie. Avem locuri asigurate. Bineînțeles, contează și ce notă obținem în examen, dar avem locuri asigurate la academie și îmi doream să acced în acest sistem încă de mică, pentru că e o diferență. Te obișnuiești cu sistemul, înveți mai multe lucruri din istoric și te adaptezi mai ușor.

 Cum sunt privite fetele în cadrul acestei structuri?

Sara Nemeş Buftea – Din fericire, avem aceleași drepturi, avem aceleași șanse. Am învățat și noi cum să abordăm anumite situații pentru că bineînțeles sunt unele momente în care poate băieții sunt puși în față, dar ține de fiecare, adică dacă tu muncești la fel  ca un băiat, avem aceleași șanse.

Este o atmosferă foarte plăcută, adică bineînțeles diferă de la persoană la persoană, dar dacă încerci să te integrezi, dacă încerci să-ți faci prieteni e o atmosferă foarte plăcută, te ajută să te adaptezi. Este un factor foarte important în adaptarea în liceu și asta într-adevăr te face să iubești liceul. 

Care crezi tu că sunt calitățile de care trebuie să dea dovadă o fată care vrea să îmbrățișeze o carieră militară?

Sara Nemeş Buftea – Din punctul meu de vedere este nevoie de curaj, ai nevoie de determinare și perseverență. Astea trei sunt cele mai importante pentru că doar așa se ajunge exact acolo unde îți dorești. Trebuie să muncești mult să fii perseverent și ajungi exact acolo unde îți dorești.

Ce le-ai recomanda tu tinerelor care ar vrea să urmeze cursurile unui asemenea colegiu?

Sara Nemeş Buftea– Ei bine, ca orice alt elev, trebuie să te pregătești foarte bine. Să știi că ai bază în matematică, în română, bineînțeles, trebuie să știi  engleză, nu la un nivel foarte ridicat, dar cel din gimnaziu este suficient.  Trebuie să stai  bine din punct de vedere sportiv,  trebuie să poți să treci probele. Oricine poate să treacă dacă se pregătește pentru aceasta.

Că ai amintit și de sport, tu excelezi  și în mai multe discipline sportive. Hai să povestim puțin și despre pasiunea ta pentru sport.

  Sara Nemeş Buftea – Ei bine, m-am apucat de atletism de performanță. Inițial a fost doar o nevoie  deoarece știam că vreau să dau  la liceul militar, știam că aveam nevoie de rezistență.  Ulterior, atletismul  a devenit  o adevărată pasiune, adică este un hobby și am continuat ca sport de performanță și până în ziua de astăzi.

Chiar în cadrul competițiilor organizate la liceele militare, aceste colegii, mai nou cum li se spune ai reușit să obții câteva rezultate.  

 Sara Nemeş Buftea – Am participat la Spartachiada care este un concurs care cuprinde toate sporturile, inclusiv crosul și atletismul. Am participat la 800 m feminin unde am obținut locul trei, locul doi la cros individual și locul unu la cros echipe.

 Pe lângă sport, și latura artistică te atrage?

 Sara Nemeş Buftea – Da, ei bine în gimnaziu și încă de mică am fost elevă la liceul de arte, la clasa pian și mi-am dorit foarte mult să continui pe această filială. Astfel am încercat să mă integrez în cluburi artistice și la liceu m-am înscris la ansamblu, încerc s să continui și cu pianul. Îmi place dansul foarte mult. Am făcut dans de societate foarte mulți ani și a fost și este încă un hobby pentru mine. Mi-a plăcut foarte mult și îmi doresc să continui. 

 Este grea viața la colegiu ?

 Sara Nemeş Buftea – Nu este ușoară, dar când ai  un țel bine definit, că știi ceea ce vrei să faci și într-adevăr îți place sistemul, eu zic că te poți adapta.

Vorbeai că vrei să devii pilot militar, de ce pilot militar și nu marină sau tancuri sau altă armă?             

 Sara Nemeş Buftea – Ca orice copil, primul vis a fost să devin pilot militar și a devenit o pasiune, adică tot ce ținea pentru mine de show-uri TV și așa mă uitam doar la documentare despre avioane, mă uitam la interviuri cu piloți, adică cumva îmi formam deja ideea asta pentru viitor și într-adevăr  asta mi-am dorit, adică ăsta e singurul meu țel în momentul de față. Bineînțeles, am și alte planuri,  că nu ține de mine, ține de forma mea fizică, de aptitudini.

Nu toată lumea este făcută pentru această carieră, dar pentru asta vreau să muncesc. Mi-aș dori  să pilotez avioane supersonice. Dacă acest lucru nu va fi posibil o să mă orientez spre elicoptere sau motoare de aviaţie, dar într-adevăr îți trebuie niște aptitudini excelente. Eu fac tot posibilul să mă mențin sănătoasă, să am grijă de corpul meu, dacă nu și elicoptere, bineînțeles. În caz contrar, dacă nu iau  probele, atunci o să mă orientez undeva pe motoare de aviație sau ceva tot în zona asta de aviație.

 

 

Liviu Șiman

Radio Sighet poate fi ascultat online, AICI!

Ne găsiți și pe facebook și instagram!

15 ani de la operaționalizarea SMURD Maramureș
Știri luni, 20 ianuarie 2025, 10:34

15 ani de la operaționalizarea SMURD Maramureș

Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Gheorghe Pop de Băsești” al județului Maramureș a celebrat 15 ani de la operaționalizarea...

15 ani de la operaționalizarea SMURD Maramureș
Cadavru pierdut pe șosea
Știri vineri, 17 ianuarie 2025, 11:47

Cadavru pierdut pe șosea

Un cadavru a fost pierdut pe șosea de către un angajat al unei firme de pompe funebre. S-a întâmplat în  localitatea Tăuții de Sus, la...

Cadavru pierdut pe șosea
Aspecte ale aderării României la spațiul Schengen
Știri vineri, 17 ianuarie 2025, 10:47

Aspecte ale aderării României la spațiul Schengen

Odată cu începerea noului an cetățenii români pot merge în Spațiul Schengen fără  controale la ieșirea din țară.    Pentru a afla...

Aspecte ale aderării României la spațiul Schengen
Orașul în care încărcarea mașinilor electrice nu mai e gratuită
Știri joi, 16 ianuarie 2025, 11:41

Orașul în care încărcarea mașinilor electrice nu mai e gratuită

În Baia Mare încărcarea mașinilor electrice nu mai e gratuită și se va plăti la toate cele 15 stații publice disponibile pe raza...

Orașul în care încărcarea mașinilor electrice nu mai e gratuită
Știri miercuri, 15 ianuarie 2025, 11:53

Se caută finanțare pentru reabilitarea clădirilor cu risc seismic din Baia Mare

Primăria municipiului Baia Mare caută finanțări pentru reabilitarea clădirilor cu risc seismic din municipiu. Una dintre acestea este cea a...

Se caută finanțare pentru reabilitarea clădirilor cu risc seismic din Baia Mare
Știri marți, 14 ianuarie 2025, 12:58

Intrare gratuită la muzeu pentru cei ce recită o poezie scrisă de Mihai Eminescu

De Ziua Culturii Naționale, pe 15 ianuarie Muzeul Maramureșean din Sighet oferă vizite gratuite, fiind astfel celebrat marele poet Mihai Eminescu,...

Intrare gratuită la muzeu pentru cei ce recită o poezie scrisă de Mihai Eminescu
Știri marți, 14 ianuarie 2025, 10:40

Anul Nou pe rit vechi sărbătorit de ucrainenii din Maramureș

Aproape 40 de mii de etnici ucraineni din Maramureș țin astăzi această sărbătoare încă de aseară, când copiii au mers la colindat și la...

Anul Nou pe rit vechi sărbătorit de ucrainenii din Maramureș
Știri luni, 13 ianuarie 2025, 12:46

”Maramureș – bucătărie fără frontiere” I AUDIO

Este al treilea proiect de acest gen după ”Maramureș – GastroEtnoArt” și ”Simte gustul Maramureșului”. Un nou proiect gastronomic...

”Maramureș – bucătărie fără frontiere” I AUDIO