Păstârnacul și beneficiile mai puţin cunoscute pentru sănătate
Iată care sunt beneficiile pentru sănătate ale acestei legume:
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 28 ianuarie 2025, 12:00
Păstârnacul este una dintre legumele prezentă mai rar în meniul nostru, deşi are multe beneficii pentru sănătate şi este extrem de delicioasă. Păstârnacul este o legumă rădăcinoasă care poate fi consumată gătită şi crudă. Conţine o cantitate mare de fibre, vitamina C, vitamina E, calciu şi magneziu şi este, de asemenea, bogat în antioxidanţi. Frunzele sale conţin uleiuri esenţiale, taninuri, flavonoide şi alte ingrediente cu efecte benefice.
Iată care sunt beneficiile pentru sănătate ale acestei legume:
Îmbunătăţeşte digestia şi stimulează apetitul – conţinutul de fibre ajută digestia şi reglează greutatea prin stimularea senzaţiei de saţietate.
Întăreşte sistemul imunitar şi ajută la combaterea infecţiilor – antioxidanţii pe care îi conţine păstârnacul ajută la combaterea inflamaţiei şi la reducerea riscului de boli cronice. Compuşii de poliacetilenă au proprietăţi anticancerigene.
Ameliorează simptomele răcelii şi gripei – păstârnacul conţine vitamina C, oferind aproximativ 25% din necesarul zilnic într-o singură porţie, reducând simptomele şi durata răcelii comune şi altor infecţii respiratorii. De asemenea, poate ajuta la prevenirea şi tratarea altor afecţiuni, cum ar fi pneumonia şi malaria.
Diminuează stresul şi anxietatea – această rădăcinoasă furnizează mulţi antioxidanţi organismului, compuşi benefici pentru sănătate care ajută la prevenirea stresului oxidativ şi reduc deteriorarea celulelor. Deşi păstârnacul are multe proprietăţi benefice, este necesar avizul unui medic sau al unui nutriţionist, înainte de a începe consumul acestei legume în scopuri medicinale. (www.dariknews.bg)
RADOR RADIO ROMÂNIA
Foto: PIxabay
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.