Prima sesiune parlamentară a anului începe luni, 3 februarie
Prima zi a noii sesiuni parlamentare aduce pentru senatori și deputați un program încărcat.
Articol editat de Andreea Leonid, 3 februarie 2025, 11:21
Senatorii şi deputaţii sunt convocaţi, de luni după amiază, 3 februarie, în prima sesiune parlamentară a anului.
Adoptarea legii bugetului de stat este primul mare proiect care va intra, săptămâna aceasta, în atenţia Parlamentului, în procedură de urgenţă. Dezbaterea proiectului este programată miercuri, iar votul final joi. Despre calendarul dezbaterilor vă oferim detalii mai jos:
Prima zi a noii sesiuni parlamentare aduce pentru senatori și deputați un program încărcat. Proiectul de buget a sosit la Parlament, iar aceștia au termen până după-amiază, la ora 16:00 să depună amendamente.
Marți dimineață, între orele 8:00 și 10, vor avea loc ședințele comisiilor pentru avizele bugetelor alocate principalilor ordonatori de credite.
Proiectul de buget pe 2025 a fost construit pe trei piloni de bază: plata salariilor şi a pensiilor la nivelul anului 2024, susţinerea investiţiilor şi reducerea cheltuielilor salariale şi de personal.
Ministrul finanţelor, Tánczos Barna, a reiterat că taxele şi impozitele nu se vor modifica şi nu sunt luate în calcul alte intervenţii asupra sistemul fiscal. El a transmis şi un mesaj către investitori: România este în continuare o ţară stabilă, iar autorităţile au înţeles semnalul de alarmă venit din partea agenţiilor de evaluare financiară care au schimbat perspectiva României de la stabilă la negativă:
Tánczos Barna: România rămâne pe un sistem bugetar fiscal stabil și ne putem încadra în ținta de deficit de 7% și nu vom ajunge la degradarea ratingului.
Outlook-ul a fost un semnal de alarmă pe care l-a recepționat atât coaliția cât și guvernul și sunt convins că odată cu aprobarea acestor modificări prin sisteme de impozitare, respectiv de reducere a cheltuielilor, vom putea convinge atât Banca Mondială, cât și celelalte instituții internaționale și pe cele de rating că suntem în continuare o țară stabilă.
Economia României este o economie robustă, în continuă creștere și trebuie să avem în vedere tot timpul că în ultimii ani am reușit să depășim șapte țări din Uniunea Europeană în ceea ce privește producția internă pe cap de locuitor și această perspectivă ne asigură o finanțare a bugetului și o stabilitate necesară pentru a ajunge la ținta de 3% deficit pe 7 ani.
Miercuri, 5 februarie, este programată ședința comisiilor reunite pentru buget, iar joi este așteptat votul final în plenul reunit.
Tot astăzi va avea loc o ședință comună a Senatului și Camerei Deputaților pentru constituirea unor comisii permanente ale Legislativului, printre care cea pentru exercitarea controlului parlamentar asupra SRI sau comisia specială pentru controlul activității SIE.
În prima zi a sesiunii parlamentare, atât la Senat, cât și la Camera Deputaților, vor fi alese prin vot conducerile celor două camere ale Parlamentului. Potrivit regulamentului, președinții celor două camere sunt aleși pe durata unei legislaturi. Liberalul Ilie Bolojan conduce Senatul, iar Ciprian Șerban de la PSD Camera Deputaților, în timp ce vicepreședinții, secretarii și chestorii celor două camere sunt desemnați prin vot la începutul fiecărei sesiuni parlamentare, în funcție de configurația politică.
Alina Stănuţă (Radio România)
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.