Ce se întâmplă dacă dormim în exces? Mituri demontate
Un somn de nouă ore pe noapte nu este neapărat bun pentru sănătate.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 4 februarie 2025, 12:00
O idee larg răspândită este cea potrivit căreia cu cât dormim mai mult, cu atât sănătatea noastră ar fi mai bună. Se estimează că un adult ar trebui să doarmă în medie șapte până la nouă ore pe noapte.
O rutină pentru unii oameni norocoși, o realizare pentru alții.
Mituri demontate
Știm că dormitul mai puțin de atât provoacă daune semnificative organismului nostru: risc crescut de obezitate, diabet, boli de inimă și accident vascular cerebral, depresie… Dar ce se întâmplă când dormim mai mult de atât? Cotidianul american „New York Times” a analizat recent această problemă. În mod ideal, ar trebui să dormi între 7 și 9 ore pe noapte.
Presa americană a intervievat în total unsprezece experți, pentru a demonta o mulțime de idei preconcepute despre somn.
Printre acestea, ideea că dormitul mai mult duce la o sănătate mai bună. „Fals”, spun oamenii de știință, care citează un studiu britanic efectuat în 2023 pe 500.000 de locuitori. Acesta conchide că adulții care dorm mai mult de nouă ore pe zi au cu 35% mai multe șanse de a muri din cauza bolilor respiratorii.
Un alt studiu din 2021 dezvăluie că persoanele care dorm mult timp sunt mai expuse riscului de a dezvolta diabet de tip 2 decât cei care dorm între șapte și opt ore pe zi.
Dormitul nouă ore pe noapte ar putea fi dăunător şi sănătății creierului nostru. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Boston, acest lucru ar putea crește semnificativ riscul de a dezvolta boala Alzheimer. În acest studiu efectuat pe 2.400 de persoane de peste 10 ani, s-a observat o legătură clară între somn și degenerarea neuronilor.
În cele din urmă, excesul de somn ar putea crește și riscul de boli cardiovasculare. Un studiu realizat în 2015 de oamenii de știință pentru revista „Neurology” a arătat că riscul de a avea un accident vascular cerebral a crescut cu 46% la persoanele care dorm mai mult de opt ore pe zi.
Potrivit experților, somnul îndelungat nu este periculos în sine, dar poate fi un semn că somnul nostru este ineficient sau că există o altă problemă care creează mai multă oboseală. Totuși, dacă toate aceste studii arată o legătură între nopți mai lungi și anumite patologii, nu este clar stabilit că somnul prelungit este originea sau simptomul. Ca întotdeauna, este prudent să vă consultați medicul. (www.lesoir.be)
RADOR RADIO ROMÂNIA
Foto: Pexels
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.