Vestul întâlnește Estul la Cluj pe 6 februarie
Un concert itinerant care ajunge și la Cluj, la Auditorium Maximum pe 6 februarie.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 4 februarie 2025, 14:11
Ce se întâmplă în muzică atunci când Occidentul întâlnește Orientul? Este o întrebare la care au căutat răspuns, în urma cu mai bine de 50 de ani, violonistul și dirijorul Yehudi Menuhin și compozitorul indian Ravi Shankar, care au organizat împreună o serie de trei concerte la sfârșitul anilor 60.
Acum, această colaborare dintre est și vest continuă în România, cu un concert itinerant care ajunge și la Cluj, la Auditorium Maximum pe 6 februarie.
Elementele de originalitate ale concertelor continuă prin Gilles Apap, nonconformistul și virtuozul violonist francez și prieten al lui Yehudi Menuhin îl întâlnește pe Udai Mazumdar la tabla (percuții indiene) – elev și discipol al lui Ravi Shankar. Li se alătură Rohan Dasgupta la sitar, discipol al lui Udai Mazumdar și pianistul francez Eric Ferrand-N’Kaoua, prieten de lung parcurs al lui Gilles Apap.
Muzicienii au pregătit patru feluri de muzică:
– Muzică clasică indiană (ragas)de înaltă clasă, interpretată de elevul lui Ravi Shankar, Udai Mazumdar și de discipolul său, Rohan Dasgupta.
- Compoziții de Ravi Shankar pentru vioară și instrumente indienede pe legendara trilogie „West meets East”, din 1967. Piesele sunt create plecând de la ragas-uri indiene, concentrate la dimensiunea unor melodii occidentale și completate de Yehudi Menuhin cu un sound cât se poate de est-european, cu o melancolie și o visare pe care o regăsim, uneori, în muzica lăutarilor din colțul nostru de lume
- Piese clasice consacrate inspirate de spațiul românesc, rescrise pentru instrumente indiene și vioarăde Udai Mazumdar. Piese cunoscute, într-un nou avatar, cu un spirit nou.
- Muzică clasică europeană: lucrări de George Enescu, de Bela Bartok și de contemporani ai lor. Enescu și Bartók au fost aleși de Yehudi Menuhin să reprezinte „Vestul” în faimoasa trilogie, datorită apropierii stilului celor doi muzicieni, inspirați de folclor, de muzica indiană clasică.
Seria de concerte West Meets East aduce și un tribut marilor compozitori George Enescu (1881-1955) și Bela Bartok (1881-1945), de la a căror moarte în 2025 se împlinesc 70 de ani și, respectiv, 80 de ani.
Am stat de vorbă cu organizatorul turneului, Ciprian Moga despre cum s-a ajuns la această formulă muzicală suprinzătoare și despre programul concertului:
Proiectul muzical „West Meets East – după 50 de ani” a fost inițiat în România în anul 2017 în colaborare cu Centrul Cultural „Rabindranath Tagore”. Turneul West meets East 2025 este al patrulea din România. Primele trei au avut loc în anii 2017, 2018 și 2019, cu un mare succes la public.
Doina Borgovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.