Proiecte europene implementate de Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației
Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației a reușit să implementeze o serie de proiecte majore cu finanțare europeană, devenind un exemplu de bună practică.
Articol editat de Popovici Ioana, 5 februarie 2025, 12:44
Astfel, s-a reuşit o îmbunătățire a condițiilor de derulare a activităților specifice și o dotare corespunzătoare.
Comisar șef Ioan Oniga, adjunctul pe linie logistică a șefului Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, ne-a vorbit despre aceste proiecte:
Care este stadiul de implementare al proiectelor finanțate din fonduri europene la nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmației ?
Ioan Oniga – În momentul de față, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației derulează două proiecte finanțate prin programul PNRR. Este vorba de reabilitarea și modernizarea sediului Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Suceava și o clădire administrativă de la nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației. Este vorba de reabilitarea și modernizarea celor două clădiri. Stadiul fizic în momentul de față este peste 99%, practic suntem aproape gata cu aceste lucrări, așteptăm niște verificări și vom trece la recepția acestora.
Care este valoarea estimată a celor două proiecte derulate?
Ioan Oniga – Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației a reușit absorbția peste 9 milioane de euro. Vorbesc de valoarea celor două proiecte atât la Sighetu Marmației, cât și la Suceava. Este o sumă care ne-a permis să realizăm în cele mai bune condiții lucrările și o să vă invităm la recepția lor, ca să descoperiți calitate și seriozitate în implementarea proiectelor cu fonduri europene.
Ce beneficii vor aduce pentru polițiștii de frontieră?
Ioan Oniga- În primul rând condiții moderne de lucru. Vor fi dotate fiecare post de lucru cu stații de lucru, vor exista condiții moderne de lucru, instalații sanitare, instalații electrice etc. De asemenea, vom beneficia de apă caldă permanentă prin panourile fotovoltaice instalate, precum și de stații de încărcare a mașinilor electrice, care sunt viitorul, cred eu, și care vor intra în dotarea Inspectoratului nostru.
Câte astfel de proiecte ați coordonat dumneavoastră?
Ioan Oniga – În cariera mea am participat la implementarea cred că a peste 70 de proiecte. Este vorba, dacă luăm cu începutul, de proiecte finanțate prin programe Phare 2004, prin care s-a reuşit atunci extinderea rețelei de comunicație voce-date la nivelul Poliției de Frontieră Române și atunci a trebuit să implementăm la nivelul județelor acele turnuri de comunicații care ne ajută enorm pe noi și colegii care execută supravegherea în realizarea comunicațiilor cu rapiditate. Continuând cu o serie de dotări atât autospeciale pentru munca operativă, autospeciale de teren, autospeciale de supraveghere cu termoviziune, pe urmă am implementat două heliporturi, atât la nivelul județului Maramureș, cât și la colegii din județul Suceava și nu în ultimul rând, reabilitarea și modernizarea a mai multor sedii ale Poliției de Frontieră.
Cum reușiți să aveți atâtea proiecte finanțate și finalizate? Care este secretul?
Ioan Oniga – Secretul, nu este un secret de fapt, ci mai degrabă aș spune constituirea unei echipe de proiect și pornind de la identificarea nevoilor pentru ITPF Sighetu Marmaţiei. Începem să clădim cu echipa de proiect, scriem proiectele, pe urmă reușim să obținem finanțări pentru realizare a DALI-urilor,- documentația de atribuire a lucrărilor de investiție – în cadrul lucrărilor de reabilitare și modernizare a sediilor sau lucrărilor în cadrul dotărilor cu aparatură specifică sau cu mijloace de mobilitate terestră, întocmim note de fundamentare pentru a explica necesitatea și oportunitatea acestor investiții, în sensul de a ușura munca colegilor noștri și a oferi o protecție suplimentară cetățeanului în zona de frontieră. Spuneam că în spatele acestor succese existente este în primul rând munca în echipă.
Nu putem vorbi despre o persoană care să realizeze toate aceste lucruri pentru că sunt foarte multe activități desfășurate de către fiecare membru al echipei de proiect în parte și cu această ocazie aș vrea să mulțumesc și colegilor mei pentru implicare și pentru faptul că au dat dovadă de seriozitate și profesionalism în implementarea proiectelor.
Ce urmează să mai faceți din perspectiva proiectelor europene ?
Ioan Oniga – În momentul de față Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației a semnat deja două contracte de finanțare pe Axa de finanțare Ungaria Slovacia România- Ucraina, în care noi, Inspectoratul Teritorial suntem lideri de proiect. Este vorba de un proiect în care vom încerca reducerea consumului de energie electrică la Sectorul Poliției de Frontieră Petea, în sensul de a înlocui întreg sistemul de iluminat exterior cu sistem de iluminat LED, precum și un alt proiect care îl derulăm la nivelul Punctelor de Trecere a Frontierei, dotarea cu aparatură și tehnică specifică, astfel încât colegii noștri să poată să își desfășoare în cele mai bune condiții activitate.
Liviu Șiman
Radio Sighet poate fi ascultat online, AICI!
Ne găsiți și pe facebook și instagram!