Copii pentru viitor! – program suport pentru copil şi familie
Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia a lansat un proiect cofinanţat de Uniunea Europeană.
![Copii pentru viitor! – program suport pentru copil şi familie Copii pentru viitor! – program suport pentru copil şi familie](https://www.radiocluj.ro/wp-content/uploads/2024/08/copii-fericiti-850x479.jpg)
Articol editat de Rareș Vrăbieș, 7 februarie 2025, 15:08
Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia a lansat un proiect cofinanţat de Uniunea Europeană, printr-un grant de aproape 10 milioane de lei, care are ca scop principal prevenirea separării copiilor de mediul familial şi reducerea riscului de instituţionalizare.
Cofinanţat de Uniunea Europeană prin Programul Incluziune şi Demnitate Socială (POIDS 2021-2027), proiectul ‘Copii pentru viitor! – Program suport pentru copil şi familie’ este implementat de Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, în parteneriat cu Primăria Şona.
‘Proiectul beneficiază de un grant în valoare de 9.914.146 de lei şi se adresează copiilor şi familiilor din judeţul Alba, având ca scop principal prevenirea separării copiilor de mediul familial şi reducerea riscului de instituţionalizare. Acest proiect complex se va desfăşura pe o perioadă de 27 de luni, dintre care 24 de luni sunt dedicate furnizării de servicii sociale directe şi personalizate pentru 270 de copii şi familiile acestora’, se menţionează în comunicat.
Intervenţiile vor avea loc în municipiile Alba Iulia şi Blaj, oraşele Abrud şi Baia de Arieş, comunele Valea Lungă, Roşia de Secaş şi Hopârta, unde Asociaţia Filantropia Ortodoxă va extinde şi diversifica activităţile existente în nouă centre de zi, şi va înfiinţa un nou centru de zi în comuna Şona, după cum arată Agerpres.
‘Copiii şi familiile vor beneficia de servicii integrate de sprijin, care includ terapii de recuperare, cum ar fi logopedia şi pedagogia specializată, consiliere psihologică şi educaţională, activităţi de socializare şi dezvoltare personală, precum şi organizarea de tabere şi excursii. În sprijinul direct al familiilor, proiectul prevede acordarea de subvenţii lunare în valoare de 200 de lei pentru fiecare copil, pe o perioadă de 24 de luni’, se precizează în comunicat.
Vor fi derulate campanii de conştientizare în comunităţi, axate pe prevenirea abandonului familial, combaterea sărăciei, reducerea consumului de substanţe şi sensibilizarea faţă de riscurile asociate dependenţei de tehnologia digitală.
De asemenea, vor fi încheiate 28 de parteneriate locale, cu scopul de a crea o reţea de sprijin comunitar, implicând atât autorităţile locale, cât şi societatea civilă.
‘Impactul aşteptat al acestui proiect este semnificativ: reducerea numărului de copii separaţi de familiile lor, îmbunătăţirea accesului la educaţie şi servicii sociale de calitate pentru copiii din medii vulnerabile şi creşterea gradului de conştientizare în comunităţile locale asupra importanţei sprijinului familial’, se mai arată în comunicat.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.