Cu cât s-a vândut un volum „Poesii” al lui Mihai Eminescu, ediție princeps
Licitația de carte rară şi autografe a fost organizată de Casa Artmark la Palatul Cesianu-Racoviţă şi online.
![Cu cât s-a vândut un volum „Poesii” al lui Mihai Eminescu, ediție princeps Cu cât s-a vândut un volum „Poesii” al lui Mihai Eminescu, ediție princeps](https://www.radiocluj.ro/wp-content/uploads/2025/02/poesii-mihai-eminescu-850x479.jpg)
Articol editat de cristina.rusu, 8 februarie 2025, 00:00
Un volum „Poesii” al lui Mihai Eminescu, ediție princeps, a fost adjudecat pentru 6.000 de euro, joi seara, 6 februarie, într-o licitație de carte rară şi autografe organizată de Casa Artmark la Palatul Cesianu-Racoviţă şi online.
Volumul a apărut la data de 21 decembrie 1883, la editura Socec.
Acesta conţine o selecţie de poezii eminesciene realizată de Titu Maiorescu, selecţie care cuprinde 61 de poezii antume, dintre care 26 în primă apariţie.
Potrivit Casei Artmark, volumul are o prefață semnată de Titu Maiorescu și 61 de poezii, unele cu variante publicate în revista „Convorbiri Literare”.
Acesta este singurul volum al lui Mihai Eminescu ce a fost tipărit în timpul vieții poetului.
O fotografie a lui Mihai Eminescu, vândută pentru 5.000 de euro
O altă piesă foarte rară ce a fost adjudecată în sesiune este o fotografie a lui Mihai Eminescu, una dintre cele patru care există, realizată în anul 1880, în atelierul Bernhard Brand, după clişeul lui Jan Tomas din Praga, la comanda Asociaţiei Generale a Studenţilor Universitari Români, Secţiunea Iaşi.
Fotografia a fost adjudecată la suma de 5.000 de euro.
În cadrul licitaţiei, prima publicare a celebrei opere a lui Dimitrie Cantemir, „Descrierea Moldovei” (din 1767-1770), în format de magazin istoric şi ştiinţific, a fost cumpărată la 3.000 de euro, potrivit Agerpres.
Între loturile adjudecate la sume mari s-au mai numărat: volumul „România pitorească” de Alexandru Vlahuţă, ediţie princeps, Bucureşti, 1901, cu legătură bibliofilă originală a editurii Socec şi ex-librisul Regelui Carol I, piesă rară, de colecţie, la 1.000 de euro, „Călăuza în credinţa ortodoxă” de Arhimandrit Ilie Cleopa, Bucureşti, 1991, cu dedicaţia şi semnătura olografă a autorului, la 1.800 de euro, „Octoihul Slavo-Român”, tipărit de Mitrofan al Buzăului, în vremea lui Constantin Brâncoveanu, Buzău, 1700, cu ferecătură din argint, decorată cu picturi în email, la 1.800 de euro.
Lista continuă cu: piesa de colecţie „Transfigurare” de Tudor Arghezi, Bucureşti, 1944, exemplarul al treilea din cinci, numerotat „C”, cu semnăturile olografe ale poetului Tudor Arghezi şi gravorului Vasile Dobrian, la 2.400 de euro, o fotografie ilustrându-l pe Constantin Brâncuşi într-un fotoliu de ratan pe terasa Villa Marguerite, în vizită la Mary Reynolds şi Marcel Duchamp, Villefranche-sur-Mer, Franţa, septembrie 1931, la 600 de euro.
Radio România
Foto: artmark.ro
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.