Austeritate și investiții în România anului 2025
Informații primite de la deputatul UDMR de Covasna Miklos Zoltan, vicepreședinte al Comisiei de Buget, Finanțe și Bănci a Camerei Deputaților.
![Austeritate și investiții în România anului 2025 Austeritate și investiții în România anului 2025](https://www.radiocluj.ro/wp-content/uploads/2025/02/MiklosZoltan-austeritate-si-investitii-1-850x479.jpg)
Articol editat de cristina.rusu, 9 februarie 2025, 11:35
Bugetul este la o treime din PIB. E foarte important să clarificăm acest aspect din start, pentru că noi avem tendința să discutăm, de exemplu, atunci când vorbim de investiții publice, despre 7,8% din PIB în acest an. PIB-ul este preconizat a fi de 1.900 de miliarde $.
Deci 20% din buget se duce în investiții. În special în infrastructură, la Ministerul Transporturilor, al Educației, al Sănătății, dar și la nivelul administrațiilor publice locale. Vorbim mai ales despre investiții susținute din fonduri europene, prioritar din Planul Național de Redresare și Reziliență. Este o presiune imensă pe buget, dar necesară, pentru ca aporturile proprii la aceste investiții să fie asigurate din acest buget.
Banii pentru bunuri, servicii și cheltuieli de personal sunt mai puțini cu 5%.
În privința fondului de salarii, față de cât ar fi trebuit să fie în 2025, s-a redus și el cu 5%. Conducătorii instituțiilor au obligația ca să se încadreze în aceste anvelope salariale, motiv pentru care vor trebui să facă reorganizare interioară, altfel n-o să reușească să se încadreze în aceste bugete.
La Ministerul de Finanțe există un grup de lucru care va monitoriza foarte strict îndeplinirea acestor prevederi.
Sumele alocate pentru apărare cresc considerabil față de anii precedenți. Situația armatei române, din toate punctele de vedere, în special al dotării, nu este foarte bună, dar având în vedere constrângerile bugetare, nu putem vorbi despre 5% din PIB, cât cere dl. Trump, care ar însemna vreo 15% din buget. Sumele cresc oricum, undeva la 2,5% din PIB, adică 7-8% din total buget.
Pentru indexarea pensiilor nu s-a prevăzut o anumită sumă în bugetul pe 2025, dar vom avea 2 miliarde de lei ca ajutor pentru cei cu pensii foarte mici.
În momentul de față, bugetul de pensii este subvenționat din bugetul de stat. Anul trecut subvenția a fost undeva la 12 miliarde. Anul viitor ajungem 35-36 miliarde de lei.
Dacă analizăm efectele măririi pensiilor pe 12 luni, pentru că în 2025 vor fi în plată sumele mărite, practic la 1 ianuarie noi am pornit cu un deficit nu de 8,6%, cât am pus la început, ci de 9,5%.
Dan Horea
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.