Ce mai citim: Recomandări din librărie
Listă de lecturi remarcabile întocmită de Simona Cupa – cititoare împătimita și prietenă a librăriei Bookstory.
![Ce mai citim: Recomandări din librărie Ce mai citim: Recomandări din librărie](https://www.radiocluj.ro/wp-content/uploads/2025/02/libraria-Bookstory-850x479.jpg)
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 9 februarie 2025, 00:00
În 2024 am citit 63 de cărți din care 27 în engleză și fiindcă unele titluri încă nu au fost traduse la noi au rămas în lista mea în varianta din engleză. Citesc preponderent non-ficțiune și citesc și pe hârtie și format ebook. Mai jos am pus în ordine aleatorie (cu excepția primeia care e în top mult peste orice am citit) ce m-a impresionat cel mai mult în acest an.
Listă de lecturi remarcabile
1. “Patriot” – Aleksei Navalnii. Pentru mine e Cartea Anului (și a ultimilor ani), cred că de pe vremea când am citit “20 de ani în Siberia” a Aniței Nandriș-Cudla nu m-a mai impresionat așa tare un destin și am rezonat și mai mult cu el pentru că evenimentele sunt atât de actuale. Aleksei a murit într-o închisoare din Rusia, era împotriva lui Putin și demasca frecvent în video-uri pe youtube corupția din Rusia. Avocat la bază, un tocilar curajos după cum se autointitulează, m-a surprins cu scriitura lui.
2. “Exitus” – Gabriel Liiceanu. Dacă anul trecut am fost foarte încântată de „Isus al meu” și „Ce gândeşte Dumnezeu?”, anul acesta am ales o carte puțin diferită de Liiceanu. E vorba despre modul în care au murit 4 mari personalități din România: Constantin Noica, Monica Lovinescu, Emil Cioran şi Horia Bernea. Foarte mult mi-a plăcut, e o carte necesară în spațiul actual în care fugim de moarte sau o mascăm cum putem mai bine în spitale, morgi, capele, sicrie închise, orice ca sa nu avem de-a face prea mult cu ea.
3. Cătălina Dumitrescu cu cele 2 cărti: „În interior” și „Aceeași Noi”, un fel de psihoterapie pe înțelesul tuturor, trebuie citite la momentul potrivit.
4. „The Secret Lives of Booksellers and Librarians” de James Patterson. Ok, trebuie să recunosc faptul că e probabil o carte de nișă pentru cei dintre noi care visăm să avem o librărie sau să fim bibliotecari :)) Loved it to bits! Și tot la categoria asta intră „84 Charing Cross Road” de Helene Hanff, o carte despre corespondența ei de 20 de ani din SUA cu o angajații unei librării din Londra si „The Duchess of Bloomsbury Street”, jurnalul călătoriei autoarei la Londra după ce a lansat primul volum. Foarte simpatice ambele, prima a fost tradusā şi la noi, dar citite una după alta au un farmec mult mai mare.
5. „Anul în care nu am murit”, Carmen Uscatu. Știam despre Carmen și Oana Gheorghiu din proiectul #noifacemunspital, dar nu știam ce viață dură a avut Carmen și cât a suferit în urma unui accident avut la 24 de ani, cu câteva zile de nuntă. Logodnicul ei și sora acestuia au murit, iar pentru ea au urmat ani de chinuri în spitale și după mulți ani o operație de amputare pentru a-și pune o proteză care să o scape de durerile zilnice. Cred că de la „Jurnalul lui 66” scris de Alexandra Furnea (supraviețuitoare Colectiv) nu am citit ceva atât de dur și sper ca proiectele derulate de Carmen să meargă înainte în ciuda tuturor zidurilor de care încă se lovește. Fun fact (not really): desi au construit un spital cu 9 (NOUĂ) etaje, cei de la Marie Curie încă le diminuează eforturile și se referă la el ca la o anexă. #trăimînromânia
6. „The Collected Regrets of Clover”– Mikki Brammer. Clover este un „death doula” și ajută oamenii în stadii terminale să treacă mai ușor peste ultimele zile de viață. Foarte sensibil personajul principal, foarte bine construită povestea, aș zice să nu o evitați chiar dacă subiectul nu este unul prea ușor.
7. „Nexus” – scrisă de Yuval Noah Harrari – recunosc că m-a plictisit î prima parte pentru că erau niște informații pe care le mai citisem și în alte cărți, dar it gets better. Descoperim că Harrari a avut bunici în România, până au reușit să fugă pentru că începeam să avem legi tot mai antisemite. Dar are multe exemple din țara noastră inclusiv din vremea lui Ceaușescu, deci cred că va fi o lectură interesantă pentru mulți. Ideea de bază este cum au evoluat rețelele informaționale, cum gestionăm AI și cum poate fi folosit de guvernele autoritare pentru controlul cetățenilor și ce e diferit față de sistemele autoritare din epica pre-internet. Aș zice ca e un must-read in perioada asta.
8. Vasile Voiculescu, „Zahei Orbul”. Încă nu știu exact de unde e obsesia mea cu Voiculescu, o fi pentru că am adorat „În Grădina Ghetsemani”, o fi pentru că mi-a picat la bac, cert e că mi-a plăcut mult cartea asta și trebuie să investighez care va fi următoarea lectură din ce a scris.
9. „Agutoki – Impresii de călătorie din Papua Noua Guinee” de Carmen Strungaru. De fapt la punctul ăsta cred că ar merita să numesc și celelalte două cărți de călătorii citite, chiar dacă aceasta e un jurnal al unei călătorii scris în urmă cu vreo 20 de ani. Mi-am dat seama că îmi place mult să citesc genul acesta de relatări. E un fel de a urmări travel bloggers but without the Temu adds. :)) Așa, am mai citit „Hoinar prin America Latină” de Silviu Reuț și „Purici, nomazi și supă de șobolani” de Andrei Daniel Mihalca.
10. „Nuclear War: A Scenario” – Annie Jacobse. Potrivită pentru cei ca mine și Ross Geller (din serialul Friends) care merg pe ideea Worst Case Scenario și și-l imaginează până la capăt. Cartea asta îți explică ce s-ar întâmpla pas cu pas în eventualitatea unui război nuclear, cât de aproape ar fi valul de căldură și în câte secunde ar ajunge la tine și în câte secunde ți s-ar dezintegra corpul în funcție de proximitatea de bombă. Ce mai, o distracție și numai bună de citit pe plajă (insert irony emoji here).
11. „Tot ce am mai drag”, Einat Nathan – probably the best parenting book out there (să nu vă asteptați la teorii, dar să o citiți).
12. Hans Anders – „Creierul puternic” și tot de el :Creierul deprimat”. Foarte bune pe partea de explicat că suntem totuși doar niște biete animale care încă nu știu cum să se comporte cu toată bunăstarea și explozia de mâncare, haine, gadgeturi pe care am creat-o. Tot aici merge menționată și „Hoții de atenție” de la Johann Hari.
Fie ca 2025 sā vă aducă doar lecturi de 5 stele, timp şi sănătate să le puteți citi, bani să le puteți cumpăra şi suflet bun să le împrumutați sau donați mai departe!
Librăria independentă Bookstory din Cluj și cititorii ei
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.